|
Húsgombócos curry
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
-
0,5 kg darált hús (sertés)
-
1 zsömle
-
1 tojás
-
curry
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 evőkanál friss reszelt gyömbér
-
só
-
pirospaprika
-
olaj
A szószhoz:
-
1 fej vöröshagyma
-
1 csípős paprika
-
1 darabka egész fahéj
-
6-7 szem szegfűszeg
-
2-3 gerezd reszelt fokhagyma
-
diónyi reszelt gyömbér
-
1 db kápia paprika
-
1 kis doboz paradicsompüré
-
2 dl főzőtejszín
-
fél citrom leve
-
só
-
curry
-
sáfrány vagy kurkuma
A fokhagymát és a friss gyömbért lereszelem. A zsömlét vízben megáztatom, és jól kinyomkodom. A darált húshoz keverem a többi hozzávalóval együtt, és alaposan összegyúrom. Fűszerekből és a sóból ízlés szerint keverek hozzá. Egy kis darabot a mikróban fél perc alatt megsütök, és megkóstolom, így jobban érzem, hogy milyen lesz megsülve, kell-e még hozzá fűszer. Diónyi gombócokat formálok a húsmasszából, és egy kevés olajon minden oldaláról megpirítom, de nem sütöm meg teljesen.
Egy száraz serpenyőben illatosra pirítom a fahéjat és a szegfűszeget. Ahogy megérzem az illatát öntök hozzá egy kevés olajat, beleszórom az apróra vágott hagymát, a karikára vágott hegyes, csípős paprikát, a reszelt fokhagymát, gyömbért, és az apróra vágott kápia paprikát. Pár percig kevergetve dinsztelem, majd fűszerezem curryvel és sáfránnyal (kurkumával). Öntök hozzá fél pohár vizet, és adok hozzá egy kis doboz paradicsompürét. Ízlés szerint sózom. A félig megsült húsgombócokat hozzákeverem, és lefedve, közepes hőmérsékleten készre főzöm. Közben, ha szükséges, vízzel pótolom a folyadékot, de csak annyi leve legyen, mint a pörköltnek. Ha a gombócok megpuhultak, főzőtejszínt keverek hozzá, és kis citromlevet. Ha nincs tejszín, akkor joghurtot keverek hozzá, de akkor a citromot kihagyom, mert a joghurt úgyis savanykás ízt ad neki. Párolt rizst kínálok hozzá.
| |