|
Almás sütőtök leves
Hozzávalók:
-
1 kisebb hosszúkás sütőtök
-
3-4 alma
-
tej
-
csipetnyi só
-
cukor
-
fahéj
A sült habhoz:
-
2 tojásfehérje
-
2 csapott evőkanál kristálycukor
-
1 evőkanál étkezési keményítő
A betéthez:
-
egy darab tök
-
kevés vaj
-
cukor
A tök ¾ részét felkockázom az almával együtt, és fazékba rakom. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Csipetnyi sót adok hozzá, és ízlés szerint cukrot. Én édesebben szeretem. Függ a tök édességétől is a cukor mennyisége. Szórok bele őrölt fahéjat, és lefedve puhára főzöm.
Közben a maradék nyers tököt apróbb kockákra vágom, és egy serpenyőben kevés vajon megpárolom. A vége felé szórok rá kristálycukrot. Ha rákaramellizálódik a cukor, félreteszem.
A habhoz a tojások fehérjét felverem a cukorral, és óvatosan belekeverem a keményítőt. Egy kisebb tepsibe sütőpapírt helyezek, és kb. 1,5 cm vastagon belekenem a habot, és 170 °C-os sütőben megsütöm. Hamar elkészül. Ha a teteje már sárgul, ki kell venni a sütőből. Ha kihűlt kockára, majd háromszögekre vágom. (Olyan az állaga, mint a szivacs.)
Ha a tök megpuhult, mixelő rúddal pépesítem. Annyi tejet öntök hozzá, hogy krémleves állagú legyen. Még adok hozzá fahéjat, ha nem érzem elég fűszeresnek.
Tálaláskor a leves tetejére sült habot teszek, és megszórom a karamellizált tökkockákkal.
Megjegyzés: ez is egy édes leves, én ezt is a gyümölcsleves kategóriába sorolom.
| |