|
Habcsókos kalács
Hozzávalók:
Tészta:
-
600 g finomliszt
-
50 g cukor
-
3/4 teáskanál só
-
2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
-
kb. 180 ml tej
-
60 ml víz
-
100 g olvasztott vaj
-
3 tojássárgája
Habcsók:
-
3 nagy tojás fehérje
-
csipet só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
100 g cukor
Töltelék:
-
instant kakaópor
-
2 db alma
-
fahéj
Az élesztőt egy kevés cukros tejben elkeverem. A lisztet összekeverem a sóval és a cukorral. Mélyedést készítek a közepébe, beleöntöm az élesztős tejet, a tojások sárgáját, a többi folyadékot és összegyúrom. Az olvasztott vajat is hozzákeverem. Ha van kenyérsütő gép azzal egyszerűbb elkészíteni. (Közben jutott eszembe, hogy nekem is egyszerűbb lesz azzal. Az olvasztott vaj is kimaradt, utólag már nehezebben vette fel a tészta.)
Dagasztó programra állítva a gépet megkelesztem.
A tojások fehérjét a sóval, a cukorral, és a vaníliás cukorral habbá verem.
A megkelt tésztát kettéosztom és egyenként kb. 2 mm vastagra nyújtom. Az egyik tésztára kenem a tojáshab felét és megszórom az instant kakaóval. A tésztát feltekerem, és késsel hosszában kettévágom. A két részt összetekerem úgy, hogy a vágás, a tojásfehérje mindig felül legyen. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. (Ez nem is olyan könnyű művelet.)
A maradék tojásfehérjébe belekeverek 2 lereszelt, és kinyomkodott almát, és ízlés szerint őrölt fahéjat. A másik kinyújtott lapot megkenem ezzel az almás tojásfehérjével. Ezt is úgy formázom, mint a kakaósat, csak ezt sokkal könnyebb, mert ez nem olyan folyós.
A kalácsokat meleg helyen kb. 30 percig pihentetem és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.
Forrás: Limara péksége, az almás változat saját ötlet. Még el tudnám képzelni egyéb hozzávalókkal is. Pl. a habba cukor helyett baracklekvárt, és diót lehetne keverni, vagy apróra vágott cukrozott gyümölcsöt.
| |