|
Krémes mézes
Hozzávalók:
A tésztához:
-
25 dkg cukor
-
4 evőkanál méz
-
4 evőkanál tej
-
3 dkg vaj vagy margarin
-
2 tojás
-
60 dkg liszt
-
2 kávéskanál szódabikarbóna
Krémhez:
-
1 liter tej
-
1 bögre búzadara
-
25 dkg porcukor
-
25 dkg vaj vagy margarin
-
2 csomag vaníliás cukor
-
csipetnyi só
-
-
+ barack lekvár
Tetejére:
-
10 dkg étcsoki
-
5 dkg tejcsoki
-
0,5 dl tejszín
Egy kis lábasban alacsony hőmérsékleten összemelegítem a cukrot, a mézet, a tejet, a tojásokat, a vajat és a sót. Vigyázni kell, hogy a tojás ne főjön meg benne! A lisztet elkeverem a szódabikarbónával és együtt egy tálba szitálom (nincs annál rosszabb, amikor a szódabikarbóna csomós marad, és pont egy ilyen kis rész kerül az ember szájába). Hozzáöntöm a mézes keveréket, és összegyúrom. 4 cipót formálok belőle. Egyenként nagytepsi nagyságúra nyújtom és megsütöm. Én nem szoktam nagyon barnára sütni, mert akkor nehezebben puhul meg.
A krémhez a tejből, a búzadarából egy kis sóval sűrű tejbegrízt főzök, majd idönként megkeverve hűtöm. A puha vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd apránként hozzáadom a kihűlt tejbegrízt is.
Az alsó lapra kenem a krém felét, ráteszem a következő lapot, ezt megkenem baracklekvárral, majd egy újabb lap következik, amire rákenem a maradék krémet. Ráteszem a felső lapot, rárakom a sütőpapírt, a tepsit, és valami súlyt helyezek rá. Így szép egyenletes lesz a vastagsága.
Közben a tejszínt felmelegítem, beletördelem a csokit és kevergetve felolvasztom. Ha nem olvad eléggé, egy rövid időre beteszem a mikróba. Hagyom hűlni, majd újra felmelegítem, mielőtt ráöntöm a tészta tetejére. Villával mintákat rajzolok bele. Legalább másnapig hagyom állni, hogy megpuhuljon.
| |