|
Feketeerdő torta
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
-
4 nagyobb tojás
-
6 evőkanál kristálycukor
-
4 evőkanál liszt
-
2 evőkanál kakaópor
A töltelékhez:
-
1 üveg magozott meggybefőtt
-
2 evőkanál étkezési keményítő
-
8 dl tejszín
-
2 csomag vaníliás cukor
-
porcukor
-
2 csomag habfixáló
Locsolni:
-
5 dkg cukor
-
4 evőkanál víz
-
0,5 dl cseresznyepálinka
A piskótához a lisztet összekeverem a kakaóporral. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéhez adok 2 evőkanál vizet, és habbá verem, miközben kanalanként hozzáadom a cukrot. Egy kézi habverővel óvatosan beleforgatom a tojássárgáját, és a hozzászitált kakaós lisztet.
Sütőpapírral kibélelem a kerek tortaforma alját, a tésztát elsimítom benne, és előmelegített 180 °C-os sütőben megsütöm. Ha már erősen jön az illata, és úgy látom, hogy megsült, tűpróbával ellenőrzöm, mert a kakaós piskótánál nehéz a színére hagyatkozni. Egy rácsra borítom, de nem veszem ki azonnal a formából, csak ha már egy kicsit hűlt. (Mivel az oldalát nem vajazom ki, így nem csúszik ki a formából. Egy késsel körbevágom, kiborítom, a sütőpapírt lehúzom az aljáról, és ha teljesen kihűlt, kettévágom.
A meggybefőtt levéből szűk másfél dl levet egy kis lábasba öntök, elkeverek benne 2 evőkanál étkezési keményítőt, és megfőzöm. Hozzákeverem a kimagozott, leszűrt meggyet.
A tejszínt felverem a vaníliás cukorral, és annyi porcukorral, amennyire édesen szeretem, és elkeverek benne 2 csomag habfixálót. Ha cukrászhabból ( pl. Hulala) készítem, akkor nem kell hozzá habfixáló.
4 evőkanál vízzel felfőzöm az 5 dkg cukrot, kihűtőm és belekeverem a cseresznyepálinkát.
Ezzel meglocsolom a piskótalapokat.
Az alsó lapra vastagon rákenem a tejszín nagy részét. Az ujjammal spirálisan mély barázdát húzok bele, és a mélyedést megtöltöm a meggyel. Erre egy réteg tejszínhabot kenek, és úgy teszem rá a felső lapot.
Kívülről is bekenem a tejszínnel. A tetejére karikákat nyomok a tejszínből és meggyszemekkel díszítem. Az oldalára és a tetejére reszelt csokit szórok.
| |