|
Habos banános pite
Hozzávalók:
Az alaphoz:
-
15 dkg Győri Édes csokidarabos keksz
-
5 dkg csokoládé (vagy csokidara)
-
7 dkg vaj vagy margarin
A csokis réteghez:
-
10 dkg keserű csokoládé
-
1 dl tejszín
A karamellhez:
-
20 dkg cukor
-
10 dkg vaj
-
3 dl tejszín
A tejszínhabhoz:
-
2 dl tejszín + habfixáló (vagy Hulala)
-
2 evőkanál cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
-
+ 3 banán
-
5 dkg olvasztott csoki
Az alaphoz a kekszet és a csokit egy duplakéses mixerben felaprítom, majd a vajjal összegyúrom. Egy közepes (kb. 22-23 cm-es pie formába, vagy tortaformába nyomkodom, és beteszem a hűtőbe. (Jobb egy kapcsos tortaformában készíteni, mert könnyebb vele bánni. A pie formából nehéz szépen kivenni a szeleteket.)
A csokoládét a tejszínnel összemegítem, akár egy kis lábasban, akár a mikróban. Ha már langyosra hűlt, az előzőleg jól lehűlt kekszalapra öntöm. Visszateszem a hűtőbe.
A karamellhez a cukrot kisebb lábasban karamellizálom, de csak addig, míg világos barna és folyós nem lesz. Inkább alacsonyabb hőmérsékletet választok, mert ha sötét lesz, akkor megkeseredik. Beledobom a vajat, és addig kevergetem, míg egynemű massza lesz belőle. Ekkor hozzáöntöm a tejszínt, és továbbra is alacsony hőmérsékleten főzöm, míg a nedvesség elpárolog belőle, és folyós krémszerű állaga lesz. Ezt úgy ellenőrzöm, hogy egy hideg tányérra teszek belőle egy keveset. Ha már majdnem kihűlt a karamell, de még kissé folyós, ráöntöm a hideg csokirétegre.
A tejszínt felverem a cukorral és a habfixálóval, vagy Hulalát használok, és akkor nincs szükség a habfixálóra. A karamellrétegre banánt karikázok, erre egy réteg tejszínhabot kenek, megint banánt, majd a tetejére egy vékony réteg habot.
A karamellből egy-két kanállal félreteszek, és végül azzal és az olvasztott csokival díszítem.
| |
Kedves Anikó!
Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, hogy ízlett.:)