|
Pille könnyű csokis-diós pite
Hozzávalók:
A linzer tésztához:
-
12 dkg vaj (plusz a tepsi kikenéséhez)
-
1 evőkanál porcukor
-
kevés só
-
20 dkg sima liszt
-
1 tojás sárgája
-
½ tojáshéjnyi víz
A töltelékhez:
-
20 dkg darált dió
-
18-20 dkg cukor
-
3 púpos evőkanál kakaópor
-
4 evőkanál tej
-
4 tojás sárgája
-
4+1 tojásfehérje (a megmaradt tojásfehérjével együtt)
-
csipet só a fehérjéhez
A tésztához a vajat elmorzsolom a liszttel, a cukorral, hozzáadom a sárgáját, a vizet és rugalmas tésztává gyúrom. Beteszem a hűtőbe, míg elkészül a töltelék.
A diót ledarálom. A tojások sárgáját jó habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a tejet és a kakaóport. A tojások fehérjét egy pici sóval jó habosra keverem, és felváltva, apránként hozzákeverem a darált diót. (Tudom, hogy sokan fordítva készítik, a sűrű masszába keverik a habot, de nekem ez a fordított módszer vált be. A tapasztalatom szerint habosabb marad így a massza.) Lazán összeforgatom a diót, a habot és a csokis részt.
A linzert két részre osztom, és vékonyra nyújtom. (A recept szerint 30x40 cm-es tepsiben kell sütni, az enyém talán 25x38 cm-es volt, de így nem lett lapos.) A tepsit kikenem vajjal, liszttel megszórom, és az egyik vékonyra nyújtott lapot elhelyezem benne. Erre öntöm a diós masszát, majd óvatosan befedem a másik lappal. Egy hegyes késsel megszurkálom a tetejét, és 160-170 °C-os előmelegített sütőben kb. fél órát sütöm. Akkor jó, amikor a tetején megjelennek a barnás foltok.
Megjegyzés: megfogadtam a recept írójának ajánlását, ami szerint ne sütőpapíron süssük, mert akkor nem lesz olyan ropogós az alsó lap. Kiváló recept! Leheletfinomságú a tészta, és a töltelék is fantasztikus. Köszönet érte Mamabellának.
| |
Kedves Erzsike!
Remélem ízleni fog, sok sikert hozzá!:)