|
Gyümölcszselés túrótorta
Hozzávalók:
Piskótához:
-
4 nagy tojás
-
1 narancs
-
6 evőkanál cukor
-
6 evőkanál liszt
-
½ csomag sütőpor
Túrókrémhez:
-
25 dkg túró
-
25 dkg mascarpone
-
3 dl tejszín vagy cukrászhab
-
porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
reszelt citromhéj
A piskótához a tojások fehérjét habbá verem a cukorral, a sárgájához hozzákeverek 4 evőkanálnyi narancslevet, a lereszelt narancshéjat, a sütőporral elkevert lisztet, és az elektromos habverővel jól elkeverem. A hab negyedével lazítom, majd a többi habot nagyon óvatosan beleforgatom.
Egy 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, beleöntöm a masszát, és 170 °C-os sütőben megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe megsült-e. Egy rácsra borítom, de csak akkor veszem ki a formából, amikor kihűlt.
Közben elkészítem a krémet. A túrót egy keverőedénybe teszem a mascarpóne krémmel együtt. Ízlés szerint adok hozzá porcukrot, majd a 2 csomag vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és egy mixelő rúddal krémesre keverem. Kicsit nehéz lesz, ha nagyon száraz a túró, akkor lehet 1-2 evőkanál tejföllel lazítani. A tejszínt vagy a cukrászhabot felverem, és a krémbe forgatom. Ha tejszínt használok, habfixet keverek hozzá.
A kihűlt tortalapot kiveszem a formából, az aljáról lehúzom a papírt, és kettévágom. A krém2/3-át a lapok közé töltöm, a maradékkal meg kívülről is bekenem. Egyszerűbb, ha az alsó lapot visszateszem a formába, rákenem a krémet, ráteszem a tetejét, megkenem a krémmel, a tetejét kirakom a gyümölcsökkel, és tortazselét öntök rá, amit az előírás szerint készítek el. Ha megdermedt, leveszem a formát, tálra teszem, és az oldalát is bekenem a maradék krémmel.
| |