|
Ananásztorta
Hozzávalók:
A piskótához:
-
4 tojás
-
cukor
-
liszt
-
sütőpor
A krémhez:
-
1 doboz darabolt ananász
-
3 dl 20 %-os sűrű tejföl
-
2 dl tejszín/Hulala
-
porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 púpos evőkanál zselatin
A tetejére:
-
1 doboz ananászkarika
-
kevés meggybefőtt
-
1 csomag tortazselé (ehhez most Express tortazselét használtam)
A sűrű tejfölt egy szűrőkanálban hagyom lecsöpögni. A szűrőbe egy darab voile függönydarabot teszek (az jó sűrű és könnyen mosható), és hagyom a savót jól kicsöpögni. Ha előtte egy picit megmelegítem a mikróban, akkor gyorsabban csöpög ki, csak vigyázni kell, nehogy túlmelegítsük, mert akkor túrósodik.
Közben sütök egy gyors piskótát (elronthatatlan piskóta). 4 tojást egy pohárba ütök. Egy ugyanolyan pohárban kimérek annyi cukrot és lisztet, mint a tojás, és egy keverőtálba öntöm. A lisztben elkeverek egy csomag sütőport. Elektromos habverővel jó habos masszát keverek belőle. Egy kb. 26 cm-es tortaforma alját kibélelek sütőpapírral, és beleöntöm a piskótamasszát. 180 °C-os sütőben megsütöm. A sütő ajtaját kinyitom, de nem veszem ki azonnal.
A krémhez a darabolt ananászt leszűröm és felaprítom. Egy szűrőkanálban jól kinyomkodom. Összekeverem a lecsöpögtetett tejföllel, ízlés szerint porcukorral és vaníliás cukorral ízesítem.
A zselatint egy kevés ananászlével összekeverem, majd a mikróban addig melegítem, míg folyós lesz, de nem forr. Kicsit hagyom hűlni és gyorsan a krémbe keverem. Ezután lazán beleforgatom a felvert tejszínt vagy Hulalát.
Ha kihűlt a piskóta kettévágom, és az alsó lapot visszateszem a formába. Rákenem a krém 2/3-át, ráteszem a másik lapot. A tetejét is megkenem a krémmel (hagyok egy kicsit az oldalára is), kirakom az ananászkarikákkal. Minden karika közepébe meggybefőtt szemeket rakok. Jól lehűtöm. A tortazselét az előírás szerint elkészítem, és a torta tetejére öntöm. Hagyom teljesen megdermedni, majd leveszem a tortakarimát, és az oldalát a maradék krémmel bekenem.
Megjegyzés: ezt a tortát valamikor régen, még külföldön nagyon sokszor készítettem. Tejföl helyett cream fresh volt, ami sűrűbb és édesebb, mint a tejföl, és lehetett törmelék ananászkonzervet kapni, és csak össze kellett keverni a kettőt, és máris kész volt a finom tortatöltelék. Ezt most egy kicsit továbbvariáltam, mert a tetején a zselével és az ananászkarikákkal mutatós és finom torta lett belőle.
| |