Aszalt szilvás karácsonyi süti
Hozzávalók:
-
50 dkg aszalt szilva
-
1 zacskó sütőpor
-
12.5 dkg vaj vagy margarin
-
18 dkg cukor
-
2 tojás
-
20 dkg liszt
-
1 teáskanál őrölt gyömbér
-
2 teáskanál mézessütemény fűszerkeverék
-
1 kis üveg szilvalekvár
-
2 tábla csoki (fele tej, fele ét)
-
fél dl tejszín
-
1 teáskanál szódabikarbóna és 4 dl víz az áztatáshoz
A szilvát apróra vágom, és beáztatom a szódabikarbónás vízbe. (Nekem a fele szilvám magos volt, és jó száraz, így szódabikarbónás vízben addig főztem, míg annyira megpuhult, hogy ki lehetett magozni.)
A puha vajat vagy margarint a cukorral és a tojással habosra keverem, hozzáadom a lisztet, amiben előtte elkeverem a sütőport és a fűszereket- Végül a jó alaposa lecsöpögtetett, kicsit kinyomkodott szilvával összekeverem. Egy kb. 20 x 30 cm-es közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe simítom a masszát, és előmelegített 170 °C-os sütőben 40 percig sütöm.
Ha kihűlt, vízszintesen kettévágom, és szilvalekvárral megtöltöm.
A tejszínt felmelegítem gőz fölött, beletördelem a csokit és kevergetve felolvasztom. A sütemény tetejére öntöm és elsimítom.
Megjegyzés: a receptet Gasztromanko oldalán olvastam. Kicsit több mézesfűszer keveréket tettem bele, és a tetejére tejcsokit is kevertem hozzá. Finom karácsonyi hangulatú süti lett belőle.
|