|
Holland szirupos ostya
Hozzávalók:
A tésztához:
-
1 db tojás
-
50 dkg liszt
-
15 dkg cukor
-
25 dkg olvasztott vaj
-
60 ml tej
-
4 és fél kávéskanál szárított élesztő
A sziruphoz:
-
20 dkg barna cukor
-
5 dkg vaj
-
20 dkg méz
-
1 kávéskanál őrölt fahéj
A lisztet összekeverem a cukorral, a szárított élesztővel, hozzáadom a tojást, a tejet, az olvasztott vajat, és egy pici sót. Összekeverem és lisztezett deszkán kicsit átgyúrom, amennyire lehet, mert elég lány a tészta. Letakarva kb. 45 percig pihentetem. Közben egy lábasban összemelegítem a cukrot, a vajat, a mézet és a fahéjat. Addig kevergetem, míg a cukor teljesen felolvad. Hagyom hűlni.
A tésztából diónyi golyókat formázok, és az ostyasütőben megsütöm. Azonnal kiszúrom egy kerek formával, mert sülés közben elég szabálytalan lesz az alakja.
2-2 korongot összeragasztok a sziruppal. Ha nehezen kenhető, akkor egy kicsit meglangyosítom.
Megjegyzés: nagyon szeretjük ezt az ostyát, sokszor vesszük is a bolti változatot, de most belefutottam egy videóba a youtube-on, és ki kellett próbálnom. Szinte olyan, mint a bolti.
| |