|
Témaindító hozzászólás
|
2007.11.06. 23:07 - |
Receptekről, főzésről, sütésről... |
[46-27] [26-7] [6-1]
Kedves Aliz
Parommal imadjuk a langost. Olyanok lehetunk mint a nemet barat, mikor mi is otthon jarunk mindig eszunk. Csalad is tudja, mindig keszitenek nekunk, de most eloszor az On receptje alapjan nekilattunk es Burgonyapelyhes langost keszitettunk magunknak....hat valami Isteni finom lett. Por helyett krumplit hasznaltunk (por nem volt itthon), nagyon sok lett kettonknek, ugyhogy ma este repetazhatunk is.
A masik amit kiprobaltam a dagasztasmentes kenyeret. Tegnap este belevertem, kora reggel megsutottem, sajnos nekem beleragadt a jenai talba (nem raktam sutopapirt) , de igy is fantasztikus lett. Nagyon nagy sikerelmeny volt, hogy reggelire friss, meleg, sajat keszitesu kenyerbol reggelizhettunk.
Szoval fantasztikusak a receptek
Eddig sosem tudtuk, hogy mit fozzunk, most meg nem tudunk valasztani a jobbnal-fantasztikusabb recepjei kozul.
Timi
|
Kedves Icus!
Engem érdekel a kenyér receptje, mert én is szoktam kenyéret sütni, géppel is.
Hajni!
Még soha nem ettem amurt, majd keresni fogom, mert kiváncsivá tettél.:)
Aliz |
Kedves Icus!
Köszönöm a dícsérő szavakat! Remélem rászolgálok a jövőben is!
Kellemes főzőcskézést, és jó 7vgt!
Hajni |
Kedves Alíz!
Örülök, hogy kedvet csináltam a Ráczpontyhoz!
Ha még szeretnél finom halas ételt a Család elé tenni, akkor bátran ajánlom Nektek a rántott amurt. Nagyon egyszerű az elkészítése, az amur szeleteket besózod, felöntöd annyi tejjel, hogy ellepje, szórsz rá gazdagon rózsaborsot /színesborsot/, és jó sok zúzott fokhagymát. Olyan jó vámpírosan, hogy elriasszátok őket! :) Ezt egy fél napig, vagy 2-3 óráig hagyod állni a hűtőben. Utána lecsepegteted, majd hagyományos módon bepanírozod, /liszt, tojás,zsemlemorzsa/, és forró olajban kisütöd. Köretnek majonézes krumpit, vagy tört krumplit kínálhatsz mellé tartár mártással! Ha nem kapsz a boltban amurt, akkor busából is nyugodtan elkészítheted. Az is finom így.
A Családom mikor nálam volt ebédelni anno, és halászlevet főztem, utána ezt a pácolt-rántott amurt adtam nekik, azt mondta a Tesóm, hogy ha tudja hogy ilyen finom ez a rántott amur, akkor nem ette volna tele magát halászlével... :)
Sok sikert a Ráczpontyhoz!
Majd jelezd lécci, hogy milyen lett!
Szép napot!
Hajni
|
Kedves Aliz! Hajni elküldte nekem e-mailban a receptet amit nagyon köszönök. és köszönöm neked,hogy teáltalad egy baráttal többet tudhatok magaménak.
Nagyon szeretek sütni,főzni,új dolgokat kipróbálni. Nem tudomhogy kinek mi a véleménye a kenyérsütő gépről,de én nagyon megszerettem és van egy pár recept,amit kipróbáltam,hozzáadtam ezt azt,és már a kelttésztákat a sütikhez is abban készítem el.(Bejglihez,fánkhoz,buktához stb) Van egy nagyon jó fehérkenyér receptem is,amit még ha akarnánk sem tudnánk elrontani. ha érdekel valakit,akkor szívesen megírom.
Üdvöllettel: Icus |
Kedves Hajni!
Köszönöm szépen, hogy leírtad részletesen és érthetően. Még én is kedvet kaptam hozzá, pedig a pontyot annyira nem szeretem, de azért vannak halszerető családtagjaim, az oldal látogatóiról már nem is beszélve.:)
Üdv.
Aliz
|
Kedves Alíz!
Felbátorodtam, és leírom az én Ráczponty receptemet. Jelzem majd közben, hogy a tankönyvben milyen eltéréssel szerepel ez a recept.
Mint említettem, a receptet dekára sajna nem tudom, mert érzésből csináltam, de megpróbálom felidézni.
1., Vettem kb. 6 ponty szeletet, patkó alakút. Ezeket besóztam, hagytam állni egy kicsit, majd natúron /lisztbe fogatás után/ mindkét felét megsütöttem olajban. A hal hamar kész van, csak süsd pirosra az oldalukat. Annyi elég, mert még a sütőben is kell rotyogtatnod majd a többi hozzávalókkal.
A könyv úgy írja, hogy a halfiléket megtűzdeli szalonnával, lisztbe forgatja, és pirosra süti.
2., Utána én a visszamaradt olajban megpirítottam az egy ujnyi vastag, felkockázott szalonnát, a karikára vágott 2 közepes fej vöröshagymát. Ha a szalonna megpirult, a hagyma megdinsztelődött, akkor levettem a tűzről, és hozzákevertem a fűszerpaprikát, vagyis pörköltalapot készítettem. Én tettem bele csípős pirospaprikát is. Felöntöttem egy kis vízzel, és hozzáadtam a paradicsomszeleteket / 2 közepes paradicsomból/, a paprikaszeleteket /ez is 2 közepes paprika legyen/, vagy ha van, akkor lecsót. Itt megsózhatod egy kicsit, csak számolj a szalonnával is, annak is van valamennyi sótartalma. Utána ezt hagyod rotyogni. A lényeg, hogy a paradicsom, paprika megpuhuljon. Ha már megpuhult, akkor tejföllel egy kicsit besűríted.
A könyvben a következő lépés az volt, hogy a halnak a filézés után visszamaradt szálkáiból tartalmas halalaplevet készítünk, halászlékockával ízesítve.
3., A héjában főtt krumplit meghámozod, karikára vágod, és mind a két oldalát megsütöd egy kis olajon a serpenyőben. Majd ezekkel elkezded kirakni a kiolajozott tepsit. Én olyan 5-6 közepes krumplit használtam el, asszem... :) Ezzel egy alapot képezel a tepsibe. Erre rárakod a halszeleteket, amiket megsütöttél natúron. Majd ráöntöd a szalonnás, hagymás, tejfölös lecsót. Ha marad még krumpli, akkor ide-oda dobálhatod még rá. Amikor a lecsóba vizet teszel, számolj azzal, hogy a tepsibe be kell takarnod ezzel a halat, a krumplit. Ne tocsogjon, de ne is legyen túl száraz. Bocsi, de én is csak szemre csináltam. Szépen betakarod a krumplit, a halat ezzel a lecsós lével, és teszel rá tejfölt a tetejére. Egy kanál tejföl ide, egy kanál tejföl oda. Szép pöttyös legyen. :) Majd a sütőben olyan 170-180 fokon olyan 30 percig sütöd. Ha már rotyog a széle, és egy jó ideje, minimum 20 perce bent van, akkor nem kell már sokáig sütnöd. A lényeg, hogy összerotyogjon a sok hozzávaló. Ne zubogjon, csak diszkréten buggyanjon itt-ott.
A könyv szerint a főtt-sütött krumplit leteszed a tepsi aljára, rá a halat, arra a paradicsom-, paprikaszeleteket, hagyma szeleteket, és nyakon öntöd a halalaplével, amit tejfölösen behabartál. Majd a tetejére teszel szalonnából kakastaréjt, és pöttyözöd tejföllel. Itt is sok verzióját írják a Ráczpontynak, de az alap hozzávalók ezekből kell, hogy álljanak.
Remélem tudtam segíteni, ötletet adni bárkinek is! :)
Szia!
Hajni
|
Kedves Timo!
Már évek óta nem készítettem párizsi szeletet. Régebben kétféle módon is.
A hús sülés során azért pöndörödik fel, mert a zsíros, inas részeket nem vágtad át. Nem elég, ha csak a széleit metszed be, kivéve a karajt , mert pl. egy sertéscomb szeletben a kézepén is húzódhat hártyás, inas, zsíros csík, amit ha nem vágsz át, már mindjárt a sütés elején összehúzódik és ettől púpos lesz vagy a széle pöndörödik fel. A karajnál általában elég, ha csak a szélét vagdosod be, ott, ahol látszik a zsíros rész.
A hússzeleteket miután kiklopfolom és sózom, esetleg fűszerezem, lisztben jól megforgatom, mert az felszívja a nedvességet és jobban tapad rá a tojás. Ezután felvert, sózott tojásban megforgatom és hasonlóan, mint a rántott húst megsütöm. Úgy is készülhet, hogy tojásból, lisztből, sóból és tejből sűrűbb palacsintatésztát készítek, de csak kevés tejjel, hogy inkább tojásos legyen, mint palacsintás, és ebben forgatom meg. Ennek az az előnye, hogy a szerint, hogy milyen vastagon szeretjük a bundát, keverem sűrűre vagy hígabbra. Ebbe akár fűszereket és reszelt hagymát is tehetek.
Ha valakinek van ezzel kapcsolatban egyéb tapasztalata, kérem írja meg, én szívesen veszem.:)
Üdv.
Aliz |
az előbb elirtam, tehát a párizsiasan elkészitett sertésszelet receptjére lennénk kiváncsi...bocsi
|
Kedves Alíz! tegnap találtam rá erre az oldalra, és megmondom őszintén nagyon tetszik! Mivel én is nagyon szeretek főzni, sütni, kisebb nagyobb sikerrel, ugy gondoltam,hogy tőled, mint tapasztalt konyhamestertől kérdezek meg egy fontos dolgot. Lehet hogy másnak ez nevetséges lesz, de sajsnos nem tudom a rántott szeletet olyan finoman elkésziteni, és nem tudom mi lehet a baj. ha megtennéd hogy leirod nekem, azt megköszönném. A probléma az az, hogy a hus sütéskor mindig felgöngyölödik, hiába vágom be oldalt.....lehet nem jól csinálom? és a rántott szelet bundája sem az igazi.vagy száraz, vagy lecsöpög mielőtt a forro olajba raknám. segitségedet előre is köszönöm... |
Szilvia: Kedves Alíz nekem egy olyan grízgaluska recept kellene ami tényleg jó nem marad kemény se meg szét se megy a levesben.Ami már bevált.tudsz segíteni?Előre is köszönöm
Kedves Szilvia!
Kétféle módon készítem. Az egyik a nagymamám módszere, amikor a tojásfehérjét habbá verem sóval, és egy villával hozzákeverem óvatosan a tojássárgáját, majd hol egy kanál grízt, hol egy kanál lisztet adok hozzá, annyit, hogy kicsit lágy maradjon, mert az állás alatt megduzzad a gríz és a liszt. Kb fél órát szoktam várni, mielőtt a gyöngyözve forró levesbe beleszaggatom 2 ek. segítségével.
Úgy is készítettem már, hogy 1 nagyobb tojást és kb. 5 dkg puha margarin kikeverek, sózom, kis szerecsendióval ízesítem és annyi grizt keverek hozzá, hogy lágy masszát kapjak. Ez a tojás nagyságától függ (kb. 10 dkg). Állás közben sokat keményedik. Úgy főzöm, mint az előzőt.
Jót tesz neki, ha letakarva áll a főzés után, mert akkor teljesen megpuhul a közepe is.
Sokaknak van erre is tuti receptje, örülnék, ha megírná. Már nagyon régen készítettem, épp ideje, hogy ez is fent legyen a kevesek között.:)
Aliz |
Mimi: Szia A líz!Jönnek hozzám vacsorára fontos emberek és nagyon-nagyon fincsit szeretnék nekik
főzni! Mindannyian szeretik a húst!Kérlek adj meg egy receptet,hogy mit főzzek.Teljesen tanácstalan
vagyok! Előre is remélem,hogy válaszólsz nekem!
Kedves Mimi!
Nehezet kérdeztél, mert alig tudnék választani, ha rólam lenne szó. Sajnos nem tudom a részleteket, hogy hányan jönnek, lehet-e tudni az ízlésüket, mennyi időd van a felkészülésre, amerikai konyhás lakásotok van vagy külön konyhás (a frissen olajban sült ételek az előbbinél nem túl jó az illatok miatt). Inkább magyarosat vagy különlegeset szeretnél...stb. stb.
Én, ill. a családom főleg a csirkét, a gyerekek a csirkemellet részesítik előnyben, ezért is van annyi csirkés receptem. A marhahúst sem szeretik annyira, a sertést igen.
Sajtos rakott csirkemell
Gondolom ezt a fajta ételt ismered, szerintem alig van olyan, aki még nem evett valami hasonlót. Az előnye, hogy elronthatatlan, nagyon-nagyon finom, előre elkészíthető, sőt sütni is úgy célszerű, hogy legalább fél órája már kint legyen a sütőből, mielőtt az asztalra kerül, mert csak úgy lehet szépen szeletelni.
Csirkemell tárkonyos pórémártásban
Ezt nem rég készítettem először, nekünk nagyon ízlett, elég egyszerű, de annál jobb.
Csirketekercs zöldséges rizzsel
Ez egy nagyon jó vendégváró étel. Előre el lehet készíteni, csak sütőt kell bekapcsolni és néha megnézni, nehogy túlsüssük. Többször készítettem karácsony estére, amikor nagy társaság van nálunk minden évben és így egyben megsül a köret és a hús is.
Fűszeres túróval töltött csirkemell
Ez szintén egy nyerő recept. Egyszerű és biztos mindenkinek ízlik. Ez is olyan előre elkészítős.
Pezsgőmártásos csirke
Különleges, nagyon finom, újramelegíthető, így nem kell az utolsó pillanatban kapkodni.
Rozmaringos-narancsos csirke
Ez a kedvencem. Ez csak annyiban necces egy kicsit, hogy esetleg nem mindenki szereti az édeskés, pikáns ízű húsféléket. Én nagyon.
Hagymás csirkemell
Ezt is nehezen hagytam volna ki a sorból. Nálunk mindenkinek elnyerte a tetszését és ez is előre bekészíthető.
Tepsis diós hús
Ez már sertéshúsból készült. Sokszor készítettem vendégeknek, pikáns, finom, előre elkészíthető és nagyon különleges.
Kókuszos-ananászos karaj
Megint egy gyümölcsös étel. Én szeretem együtt az ananászt és a húst, kókusszal együtt meg egész különleges.
Különleges töltött borda
Ez az étel talán bekerülne az első háromba, csak azt nem tudom melyik lenne a másik kettő, mert nagyon nehéz lenne a választás.
Pilisi ragu
Ha egy magyarosabb, pörköltszerű ételt szeretnél, ennek biztos sikere lenne. Tésztakalappal igazi kuriózum, de el tudnám képzelni rozscipóban is. Évente 4-5 alkalommal készítem ezt az ételt annak ellenére, hogy az elmúlt 3 évben alig tudom ismételni a kedvenc receptjeinket. Ez azért jelent valamit.:)
Rizses sertésszelet cserépedényben
Ez is egy olyan étel, ahol egyben van a köret és a hús. Lehet cserépedény nélkül is készíteni. Nagyon finom.:)
Remélem tudsz ezek közül választani.
Majd írd meg, hogy melyik nyert!:)
Aliz |
Sziasztok!
Rétfalvi Krisztina Svédországból olyan hasznos tanácsokkal látott el a szárított élesztővel kapcsolatban, ami úgy gondolom, hasznos lehet mindenki számára, így a levelét bemásolom ide a Fórumba.
„Itt böngésztem a sok jó között mikor láttam egy érdeklődöd kérdését. A száraz élesztővel készített süteménye nem úgy sikerült, mint szerette volna. Nagyon megsajnáltam.
Ha megengeded, szeretnék segíteni neki, rajtad keresztül. Talán másnak is jól jön.
A száraz élesztő 4-6% vizet tartalmaz.
A friss élesztő 79% vizet tartalmaz.
12 gramm ( = 4 teáskanál ) száraz élesztő megfelel 50 gramm friss élesztőnek.
Amikor száraz élesztőt használsz, gondolj rá, hogy azt 45-50 fokos folyadékban (víz vagy tej) oldd fel. Ez a meleg kell ahhoz, hogy a száraz élesztőnek legyen esélye kelni.”
Köszönöm Krisztina! :)
Aliz |
Kedves Barnika!
Én nem szeretem a Tatár bifszteket, mert a nyers húst képtelen vagyok megeni. Ugyan kipróbáltam, hogy az én részemet megsütöm, de amennyire jó lehet nyersen, annyira rossz sütve. (Tudom, hogy kimaradok a jóból, mert mindenki szereti, akit ismerek.) Van egy konyhás csapat, akikkel már 10 éve levelezünk a neten, találkozunk évente többször is. Van egy, úgymond listatagunk, aki hentes, Szászikának hívják, és nagyon sokszor a találkozókra hozta az általa készített húskölteményt. Én ugyan nem kóstoltam a fenti indokok szerint, de a többiek, csupa hozzáéerő konyhatündér, mindig a legnagyobb élvezettel fogyasztották és áradoztak róla, tehát biztos nagyon jó.
Bemásolom ide a receptjét.
Hozzávalók: 1 kg marha vesepecsenye, vagy gömbölyű felsál, 4 fej közepes nagyságú vöröshagyma, 1,5 dkg só, 1 dkg őrölt bors, 2 dkg szép pirospaprika, ízlés szerint pici (őrölt) erős paprika, 8 dkg vaj, egy kis tubus (80 gramm) Glóbus mustár, 3 evőkanál ketchup, 1 evőkanál Worchester (ejtsd vuszter) szósz, 6-7 tojássárgája (elhagyható), 1, 5-2 dl étolaj.
A marhahúst hártyáitól megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk, jénai tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a mustárt és leöntjük az olajjal, hogy teljesen ellepje. A jénaira rárakjuk a tetejét és 1-2 napra, hűtőszekrénybe tesszük.
Leöntjük a húsról az olajat, hozzákeverjük a finomra vágott hagymát, és lehetőleg apró lyukú rostélyon 2-3-szor átdaráljuk a hagymával együtt. Majd hozzáadjuk a fűszereket, a tojássárgájákat, vajat és jó alaposan összekeverjük.
Pirítós kenyérrel kínáljuk. Bár milyen ital illik hozzá, csak sok legyen!
Hentes-módra ezt a kaját így készíti Szászika, konyhalistás)
Remélem neked is ízleni fog.
Üdv. Aliz
. |
Kamonda!
Ehhez mennyi ostyalap kell? 1 csomag elég? Ez kimaradt.:)
Ki fogom próbálni, köszönöm szépen.:) |
Fehérvári sütemény:
- 1 kocka rama
- 15 dkg cukor
- 2 vanília puding
- 2 egész tojás
- 2 ek. kakaó
- 1 csomag mazsola (10 dkg)
A margarint felolvasztottam mielőtt felhasználtam.
A hozzávalókat egy lábasba raktam, és felfőztem, a margarint raktam bele legutoljára!
Amikor pudingszerűvé vált, lekapcsoltam, és beletördeltem az ostyalapokat, majd őzgerincbe raktam őket!
Hűtve fogyasztjuk! |
Köszönöm szépen.Ki is próbálom a leirtakat!Mégegyszer köszi! |
Kedves Bogi!
A chaten feltett kérdésedre itt válaszolok
Pizza tésztára nincs konkrét receptem, mert egyszer nagyon régen láttam a TV-ben, hogy úgy készítette egy olasz szakács, hogy a deszkára öntött sok lisztet, a közepébe egy mélyedést készített, majd ide öntötte a tejben (vagy vízben) felfuttatott élesztőt, só, egy kevés olajat, és elkezdte keverni úgy, hogy mindig több és több lisztet húzott a közepébe. Ezt addig csinálta, míg jó kenyértészta állagú nem lett. Ha túl sok volt a liszt, azt félresöpörte és a tésztát jól összegyúrta a deszkán, hogy szép sima legyen. Hacsak nem a kenyérsütő gépben dagasztom meg, akkor így készítem. Ez mindig bevált. Ha a vastagabb tésztát akarok készíteni, akkor egy kicsit puhábbra hagyom, ha vékonyat, akkor kicsit keményebbre, és vékonyabbra nyújtom, illetve csak a tenyeremmel nyomkodom bele a kiolajozott (vagy sütőpapírozott) tepsibe. Néha szoktam a tésztába szárított bazsalikomot is keverni.
Az arányok nagyjából: 2,5 dkg élesztő, 40 dkg liszt, szűk 2 dl (talán kevesebb) tej vagy víz, 1-2 ek. oliva olaj, só. Jó még a szokásos fehérkenyér receptje is, amit a kenyérsütőhöz adnak. Annyira szoktam csökkenteni az arányokat, hogy k. 40 dkg liszt legyen, mert kb. ennyi fér egy nagy tepsibe. Persze függ attól, hogy vastagabb vagy vékonyabb tésztát akarok készíteni. |
Szia Betty!
Köszönöm szépen a receptet, nagyon jól hangzik, ki is fogom próbálni.
Üdv.
Aliz |
Szia Alíz!
Van egy nagyon jó sütés nélküli sütireceptem amit megosztok veled, hogy tudd továbbadni hisz nagyon finom!:)
Meggyes-zselés finomság
Hozzávalók: 3 doboz 450 gr-mos tejföl, 1 nagy zacskó négyszögletes háztartási keksz, 1 cs. babapiskóta, 3 cs. vaníliáscukor, kristálycukor ízlés szerint, 3 kistasakos piros zselépor, megozott meggy a tetejére.
A tepsi alját kirakom a háztartási kekszel. Erre öntöm az egy nagy pohár tejfölből, 1cs. vaníliás cukorból és kb 3 evőkanál cukorból elkészített masszát, majd szépen elegyengetem. Erre sorakoztatom rá a babapiskótákat, majd ismét jön a következő poháras tejfölből készült massza. Ezután jön még egy sor háztartási keksz, majd a tetejére ismét egy adag tejfölös massza. A massza tetejét kirakom meggyel vagy olyan gyümölcsel ami éppen kéznél van. elkészítem a zselatint és rákanalazom. Egy éjszakára a hűtőbe teszem. ezalatt megpuhul a keksz és a babapiskóta és nagyon könnyen kockázható lesz. Nagyon finom és egyszerű desszert! Érdemes elkészíteni:)
Betty |
[46-27] [26-7] [6-1]
| |