Kedves Kicsilány!
Leginkábba a tésztás ételek azok, amelyeket gyorsan és viszonylag olcsón elő lehet állítani. Ezekből "Tészták" menüpont alatt találsz párat. Egy rakott krumpli vagy egy jó paprikáskrumpli virslivel vagy kolbásszal is jó étel. Ennek egy kicsit tartalmasabb változata a pincepörkölt. A fiam kedvence a Kukoricás chilis bab, amit már kisebb korában is el tudott készíteni, ugyanis a darált hús helyett akár lehet hozzá vagdalthús konzerrvet használni, meg kész zacskós Chilis bab alapot, ahol a zacskón lévő előírást kell csak követni. Már csak 1-2 kukorica és vörösbab konzerv kell hozzá, és nagyon gyorsan elkészül.
Ha a Mézes gesztenyetortára gondolsz, az egy jó választás. Ha sütsz egy kerek (26 cm-es) tortalapot, abból ki lehet vágni egy, a képhez hasonló formát . Még ennél is gazdaságosabban, mint ahogy a képen látható. Rajzold le a tortaforma méretét, és rajzolj bele úgy egy 30-as számot, hogy a legkevesebb legyen a kivágandó rész! Ha vegyes színű pillecukorból készíted, akkor olyan lesz, mint a cicitorta testrésze. Szép rózsaszín. Ha kapsz fehéret, akkor abból készítsd, és ha elveszel a krémből, amit sötét kakóporral megfestesz, akkor lehet csillagcsöves kinyomóból hasonlóan díszíteni, mint ahogy ezt a tortát is díszítették. A kakópor nem ételfesték, mégis jól mutat egy fehér vagy testszínű alapon.
Remélem tudtam segíteni.
Boldog szülinapot a párodnak!.
Inkább itt válaszolok, mert a chatbe nem lehet sokat írni.
A 3 kisgyerek helyett számolj egy plusz felnőttet, így összesen 10 főt.
A mennyiség attól is függ, hogy még mi lesz. Pl. lesz-e valamilyen salátaféle hozzá, vagy csak kenyér.
A sajttekercshez a lapkaféle sajt nem jó, a másik fajta drága, egy darab eidami sajtot megolvasztani, meg egyáltalán nem nehéz. Pl. tedd bele egy nylon zacskóba, önts rá forró vizet, és ha olyan puha lesz, mint kelt tészta könnyen kinyújthatod és jobban kezelhető, mint a szeletelt sajt.
A sonkatekercshez nem a legjobb a selyemsonka, túl vékony, több réteg kellene, inkább válassz valamilyen olcsóbb szögletes gépsonkát hozzá. A tojást csak fel akarod szeletelni vagy meg akarod tölteni, az sem mindegy.:)
Üdv.
Mariann!
Ezen az oldalon találsz néhány jó zabpelyhes receptet. A müzliszeletet én is most akarom elkészíteni, mert maradt egy csomó aszalt gyümölcsöm karácsonyról.
Tegnap olvastam valahol, hogy a fasírt zabpehellyel még finomabb, mint zsemlemorzsával, és a tejben áztatott zsömle egy részét, vagy teljesen, ki lehet vele váltani.
Jó lenne tudni, hogy mit látsz, amikor bejelentkezel az oldaladra, hogy látsz-e ceruzát a Tortaképek mellett. Ha igen, akkor rá kell kattintani és a szerkesztő módban, a felső beillesztés ikonra kattintva be kell illeszteni a képtárból a tortaképek url-jét. (Ez a modulkezelőben a tortaképek sorának a végén, a fekvő 8-as ikonra kattintva jön elő.)
Nálam azért egyszerűbb, mert én készítettem egy külön menüpontot az Ételfotóknak (nem a vendégkönyvvel és a főoldallal van együtt, mint nálad), és a belépés után már ott van a ceruza ikon és arra kattintva egyből a szerkesztő oldalon vagyok. Itt csak ki kell jelölni az aktuális képtár címet és beilleszteni a képtár url-jét.)
Szia Alíz !
Sajnos elügyetlenkedtem a dolgot és kiszedtem a tortáim képtárát !
Újra megpróbáltam a Te leírásod alapján újra készíteni, de nem jött össze !
Miután az Ételfotók alá beírom a kategóriákat, akkor hova kell menni ahol az Új Képtár Felvételét írod ?
Remélem újra tudsz segíteni rajtam !
Válaszodat előre is köszönöm: Erika az ercsihamiról !
Szia Alíz !
Nagyon aranyos vagy, hogy ilyen hamar megírtad a segítséget, és én ugyanilyen hamar alkalmaztam is amiket leírtál, és sikerült megcsináljam így a képtáraimat !
Köszönöm a segítségedet és a gyorsaságodat is !
Ha van időd nézd meg, hogy milyen jó lett !
Szeretettel várlak és minden jót kívánok neked: Erika
Típus: a legördülő menüben válaszd a "Egyszerű" modult!
Írd be a címét! Pl. Ételfotók (nálam ez van)
A poziciót "Bal"-ra, ha a bal oldalra szeretnéd. (Ezt berakja legalulra a bal oldalon, ezt majd a modulkezelőben a nyíllal oda mozgatod, ahová akarod.
OK gomb
Ezután bal oldalon alul a ceruzára kattintasz, és a tartalom mezőben egymás alá beírod azokat a képtárneveket amiket akarsz. pl. levesek, édességek stb.
Ez a szöveg ezután meg fog jelenni egymás alatt (úgy, mint nálam az „Ételfotók” alatt).
Ott, ahol a képeid vannak, készíts annyi képtárat, amennyi kategóriád van (levesek, édességek, stb.)
Új képtár felvétele.
Ezután már csak ebben az új bal oldali menüdben kell újra a ceruzára (szerkesztésre) kattintani, kijelölni pl. a leveseket, majd a képek modulban a levesek url-jét (fekvő gemkapocs) kijelölni, majd ide beilleszteni. Ezután ha egy új képet akarsz feltölteni, már nem kell a képtáradba menni, hanem rákattintasz pl. a levesek feliratra, meg új kép feltöltésére és a tallózás után szépen sorban berakja a kis képet a többi után. Automatikusan egyforma nagyságúra. Lehet lépdelni egyik képről a másikra, mert kinagyítja. Csak a receptre nem lehet ugrani innen.
Én így csinálom. Nem tudom mennyire volt érthető. Ha elakadsz, csak írj!
Erika, eltünt a beírásod, ide bemásolom.
Szia Alíz !
Szeretnék tőled tanácsot kérni, mert egy kicsit szeretném egységesebbé
tenni a honlapomat. Nagyon tetszenek a Te képtáraid. Csak az a baj, hogy
bár a képtár menűt megtaláltam, és csináltam is néhányat, de én kisebb
képeket, szeretnék bele, olyat mint a tiéd ! Kérlek írd meg, hogy te hogy
csináltad, mert nem tudok egymás mellé képeket tenni !
Segítséged előre is köszönöm !
Erika az ercsihamiról !
Nagyon egyszerű pillecukorból "műmarcipánt" készíteni. Legjobb hozzá a fehér, ami nem mindenhol kapható. Ami a Lidl-ben van, az többszínű, nem lehet szétválogatni a színeket, így egy nagyon szép barackszínű alapszíne lesz, amit persze lehet még továbbszínezni. Vettem ugyanott amerikait, ami fehér és egy százassal drágább, mint a színes. Máshol lehet olyat is kapni, amiben egyik kocka fehér, a másik rózsaszín.
Én úgy készítem, hogy egy maroknyit beteszek egy üveg vagy porcelán tálkába, hozzáteszek 1 ek. vizet és beteszem a mikróba. Nagyon gyorsan -fél-1 perc alatt - látni lehet, hogy felfújódik. Ekkor már teljesen meg is olvad. Ilyenkor teszem hozzá a színezőt és kanállal összekeverem, majd annyi porcukrot teszek hozzá, amennyit felvesz. Először nagyon ragad mindenhez, kanálhoz, kézhez, de ahogy egyre több porcukrot vesz fel, egyre kevésbé lesz ragadós. Olyan állagúra kell gyúrni, mint a marcipán. Én egy kis tálba készítettem olajat, amibe bele-belenyúltam, hogy ne ragadjon annyira, amúgy meg porcukroztam. A lapot, amin kinyújtottam szintén porcukroztam és folpack fólián keresztül nyújtottam ki. A virágok formázásánál is inkább porcukorba nyúlkáltam, bár akkor már nem nagyon ragadt. Ha teszel hozzá színtelen mandula aromát, akkor tényleg olyan lesz egy kicsit, mint a marcipán. (Persze ha zöldre akarod színezni, akkor jó a zöld is hozzá). Pont úgy viselkedik, mint a marcipán, ez is kiszárad egy kicsit, így megtartja a formáját. A maradékot jó szorosan be kell csomagolni folpackba, így máskor is fel lehet használni. Ha kiszáradna, vizes kézzel át kell gyúrni.
Nagyon praktikus és olcsóbb, mint a marcipán. Egy zacskó pillecukorból nagyon sok lesz, mert rengeteg porcukrot vesz fel. Én nem is használtam el az egész zacskót, de a fél kg-os porcukorból szinte nem maradt semmi.
Egyébként víz helyett akár szörpöt is lehet hozzá tenni, mert az nem csak színezi, hanem ízesíti is. Nálam a zöld levél mentasziruppal készült, így nem csak a színe lett ilyen, hanem ízre is finom volt.
A chaten feltett kérdésedre itt bővebben tudok válaszolni.
A honlapot többnyire egyféle betütípussal és méretezéssel készítem, és az egységét nem nagyon szeretném megváltoztatni, ha csak egy picit nagyobb betütípust használnék, akkor sem lenne elég nagy a nyomtatásban. Én is mérgelődtem már a konyhában, amikor gyorsan kinyomtattam egy receptemet, aztán főzés közben alig tudtam elolvasni. Ezért inkább a recepteket a jobb egérgomb segítségével kimásolom és egy a Word-be beillesztem. Ott egy pillanat alatt olyan betűtípusra és akkorára változtatom, amekkorára szeretném. Egyébként is nehezebb olvasni ezt a szép betűtípust, nem a praktikussága miatt választottam.
Ha mégis innen akarod kinyomtatni, attól nem lesz nagyobb a nyomtatásban, hogy nagyobra állítod a nézetet, mert az csak a képernyőn megjenenő méretet változtatja meg, az eredeti szöveget nem, ezért a nyomtatót kell beállítani.
Ha kijelölöd a receptet (nem érdemes mást kinyomtatni), rákattintasz a Fájlra, ott a nyomtatásra, ott a kijelölt területre kattints, majd a jobb felső sarokban a tulajdonságokra. A felső sorom a Hatásokra és ott a normál méret (%)-ra kell kattintani. Ott lehet tologatni jobbra-balra. Túl nagyra nem érdemes, mert az A/4-es lapon levágja a margón kívül eső részeket. Először 110 %-on próbáld ki! Ok gomb, majd újra OK. Persze nem tudom, hogy milyen rendszert használsz, XP-t vagy mást, ezért változhat, de nagyjából ezeket kell keresni.
A Word-öt azért is ajánlom, mert gazdaságosabban lehet nyomtatni, hiszen több receptet is kimásolhatsz egy lapra.
Szerettem volna feltenni egy "Nyomtatási verzió"-t ide, amire kattintva csak a recept jelenik meg, de a gportal webmestere szerint erre itt nincs lehetőség. Azért még nem adom fel.:)
A chaten feltett kérdésekre inkább itt válaszolok, mert többet lehet írni.
17:04 JnéErika: Kedves Aliz ! Újabb kérdéssel fordulok hozzád. A krémes meglepetést szeretném
megcsinálni Pál-napra. Marcipán helyett szerinted tehetnék Bocis tejkaramellát hosszában elvágva,
fektetve ? Ilyen volt a szaloncukrunk, és sok van még belőle,gondoltam így fel tudnám használni.
Válaszodat előre is
köszönöm. Üdv:Jné
Erika
Kedves Erika!
Szerintem egy próbát mindenképpen megér. A karamella biztos megolvad, de ha jól lezárod a szélét (kend meg tojással!, az jól odaragasztja), az íze benne marad. Rossz biztos nem lesz. Elvileg lekvárral is lehetne tölteni, az is folyós lesz, mégis finom. Majd írd meg!
Üdv.
Aliz
13:11 Marika: Aliz:A tortának az oldalát hogyan kell morzsával beszórni,hogy szép is legyen?
Kedves Marika!
Én úgy szoktam a torták oldalát bármivel is megszórni, hogy a kész tortát átcsúsztatom arra a lapra, amin sütöm a tésztáját (tortasütő forma), a bal tenyeremen tartom, a jobb tenyeremmel meg alulról felfelé, kicsit húzva, rányomom a krémezett oldalára. A tortát kicsit megdöntöm a tenyerem felé, mintha bele akarnám forgatni a morzsával teli tenyerembe. Ha reszelt csokival szórom be, akkor ez a tenyeres módszer nem jó, mert elolvad, akkor ugyanígy, de egy műanyag lappal vagy habkártyával csinálom ugyanígy. Közben persze mindig fordítom egy kicsit oda, ahol még nem érte a morzsa. Valahogy így.