| Ez a recept, a 25 évvel ezelőtt vásárolt cserépedény dobozán volt, és azóta már nagyon sokszor elkészítettem. Persze azóta többször is átalakult, ezért a nevét is meg kellett változtatnom, de változatlanul az egyik legjobb egytálétel. Ez az adag kb. 6 személynek elég.
Rizses sertésszelet cserépedényben
Hozzávalók:
6 szelet tarja vagy sertéscomb
5 dkg paradicsompüré
25 dkg gomba
10 dkg kockázott bacon
1 fej vöröshagyma
1 bögre rizs
1 bögre vegyes zöldség
20 dkg sajt
2 -3 dl tejföl
1 tojás
só, bors, ételízesítő
A megmosott rizst kevés olajon megpirítom, hozzáadom a zöldségeket (ha fagyasztott, akkor csak úgy fagyottan), ételízesítővel és sóval ízesítem, összekeverem és a beáztatott cserépedénybe szórom.
A hússzeleteket kiklopfolom, kevés olajban mindkét oldalát egy kicsit átsütöm és a rizs tetejére teszem.
A serpenyőbe, amiben húst sütöttem, beleteszem a bacont és megpirítom. Ha nagyon zsíros, a felesleges zsírt kiszedem, majd az apróra vágott hagymát is átfuttatom benne. Hozzáadom a szeletelt gombát, a paradicsompürét, fűszerezem sóval, borssal és a húsok tetejére kanalazom. Öntök bele annyi vizet, hogy a rizst bőven ellepje. Kb. másfélszerese a víz a rizs mennyiségének (ha nem cserépedényben sütjük, akkor egy kicsit több is lehet). Ráteszem az edény tetejét és kb. 1 óráig sütöm kb 200 °C-on.
Közben a reszelt sajtot a tejföllel, a tojással, meg sóval összekeverem. Ezzel leöntöm a húsokat, majd tető nélkül még kb. 10 percig sütöm.
| |
Csakmost olvastam a bejegyzésedet, amit utólag is köszönök szépen.:) Aliz