|
Ezt a süteményt már 4 évvel ezelőtt feltettem az oldalra, de akkor még kevés képet készítettem egy recepthez, és a képek minősége sem volt túl jó. Most több fázisfotó is készült hozzá, és egyébként is szerettem volna felhívni a figyelmet rá, mert az egyik legfinomabb sütemény az oldalon lévők közül. Gyakran készítem karácsonykor, mert 1-2 nappal előbb is megsüthető, és eddig még mindig sikerem volt vele.
Kijevi krémes
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
25 dkg margarin
1 csomag sütőpor
4 tojás sárgája
tejföl
Tetejére:
4 tojás fehérje
15 dkg cukor
2 maroknyi durvára darált vagy vágott dió
A krémhez 4 kanál lisztet 4 dl tejjel, 1 tojással simára keverek, majd sűrű krémmé főzöm. Amíg hűl, 25 dkg porcukrot, 25 dkg margarint, l csomag vaníliás cukorral habosra keverek, majd a kihűlt krémmel összedolgozom.
A tészta hozzávalóit összedolgozom, annyi tejfölt adok hozzá, hogy rugalmas, puha, nyújtható tésztát kapjak. 3 részre osztom, egyenként kinyújtom a tepsi nagyságúra vágott sütőpapíron. A habot rákenem a tésztalapokra, durvára darált dióval megszórom, és megsütöm kb. 200 °C-on.. Légkeveréses sütőben egyszerre két tepsivel is lehet sütni. Ha kihűlt, megtöltöm a krémmel és minimum egy fél napra, vagy egy éjszakára állni hagyom, amíg a tészta megpuhul a krémtől.
Megjegyzés: akkor lesz nagyon finom, puha a végeredmény, ha a tésztát nem sütjük meg nagyon. A hab úgyis gyorsan pirul, annyi sütés a tésztának is bőven elég. Ha túlsütjük, a tészta nem puhul meg a krémtől.
| |
Kedves Ilonka!
Igazad van, de én azért is használom a sütőpapírt, mert amíg az egyik lap sül, addig a másik papíron elkészítem a következőt, és amikor kiveszem a sütőből, csak belehúzoma a forró tepsibe papírral együtt. A mesült lap papírján meg már nyújtom is a követlezőt, így nagyon gyorsan megy.