| A tésztaféléket általában én is az ületben vagy a piacon veszem, de néha kedvem támad előcsalogatni a régi ízeket. Nagymamám fantasztikusan főzött. Mivel velünk lakott, és minden nap főzött, így sokszor láttam, amit fáradhatatlanul gyúrja a tésztát – mindig frissen készítve – reszeli a tarhonyát, nyújtja a rétest. Nagy ritkán én is rászánom magam. Épp itt volt az ideje, hogy a tarhonya is felkerüljön a receptgyűjteményembe.
Házi tarhonya
4 tojásos tésztát készítek, ami azt jelenti, hogy 1 kg liszthez 4 tojást teszek, és annyi vizet, hogy kemény gyúrt tésztát kapjak.
Most csak 1 tojásból és ¼ kg lisztből készítettem, amit 4-en ettünk meg.
A lisztbe sót keverek, beleütöm a tojást és egy kevés vízzel, a vizet inkább csak pótolva jó keményre gyúrom. Nem hagyom pihenni, mert ahogy pihen, úgy puhul és akkor nehéz lereszelni. Egy nagy lyukú reszelőn lereszelem a tésztát, miközben bőven lisztezem, mert könnyen összeragad. Hagyom száradni szétterítve egy fél órát, majd szűrőben a fölösleges lisztet lerázom róla.
Egy lábasba kevés olajat öntök és megpirítom a tarhonyát, vizet öntök hozzá és megpárolom. Egy kis ételízesítővel és sóval fűszerezem. A vizet inkább több részletben teszem hozzá, minthogy túl ragacsos legyen. Amikor már majdnem jó, letakarom, és a gőzben hagyom teljesen készre párolódni.
Még önmagában is finom, de egy jó szaftos pörkölttel az igazi.
| |
Szia, megcsináltam a leírásod alapján negyed kiló lisztből és 2 tojásból. Vegyes lisztből csináltam, volt benne CH csökkentett liszt is. Éppen szárad. Örülök, hogy megtaláltam az oldalad, mert azt gondoltam, hogy nagyobb ördöngősség ez a tarhonya készítés.