Jokaja.hublogjában találtam ezt az igazihoz kísértetiesen hasonlító receptet. A házi Sportszeletet, amiben darált keksz van, már korábban elkészítettem. Az is hasonlít ízében az igazira, de az állagában nem. Igazi Sportszeleten azt a régi fajtát értem, aminek a képét a felirat helyére tettem. A receptet változtatás nélkül közlöm.
„Igazi” Sportszelet
Hozzávalók:
18 dkg tejpor
10 dkg kakaópor
1 dl víz
1 rum (aroma)
1 tasak vaníliás cukor
50 dkg porcukor
15 dkg margarin (pl. Liga)
10 dkg keserűcsoki
Szárazon összekeverjük a tejport és a kakaót, és alufóliával kibélelünk egy tepsit vagy tálat. Kisebb lábasba beleöntjük a porcukrot, rumaromát, margarint, vizet és a vaníliás cukrot. Óvatosan melegítve, bugyogástól számítva 2-3 percig keverjük /csak enyhe forrásig, semmiképp se főzzük túl/. Ezután beletesszük a tejpor és a kakaó keveréket, jól összekeverjük és a tepsibe öntjük. Hideg helyre tesszük. Másnap forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel felkockázzuk. Megpróbálhatjuk félig kihűlt állapotban is szeletelni, amikor még nem keményedett meg teljesen. Ebbe a receptbe kifejezetten margarin kell, abból is a magasabb hőmérsékleten lágyuló fajta, hogy ne olvadjon el a kezünkben.
Olvasztott csokival, két menetben bevonjuk a tetejét és az alját, így még jobban hasonlít az igazihoz.
Megjegyzés: én Ráma margarint használtam hozzá. Alul-felül becsokiztam, ezért több kellett a bevonó csokiból. Szeletelni lehetett már a dermedés után, de azt az igazi sportcsokis állagát csak később érte el. Elővigyázatosságból átszitáltam a tejport és a kakaót, mert nagyon csomós volt, de a szép sima állagát egy mixelőrúddal értem el, miután levettem a tűzről. (Így meg sok értelme nem volt az előzetes szitálásnak.) Nem mindegy, hogy milyen rumaromát használunk, mert mostanában találkoztam olyannal is, amitől a sütemény minden volt csak nem rum ízű, pedig ennél az a meghatározó íz. Aki úgy kóstolta meg, hogy nem mondtam meg, hogy házilag készült, azt hitte, hogy igazi.
Gondolom, ennyi év alatt mindenki kiókumlálta, hogyan is kerülje el a nyúlós-ragadós állapotot.
Én csak mostanában találtam meg ezt az oldalt, illetve csináltam meg a "sportszeletet".
Kristálycukorral (minek többet fizetni a porcukrért, ha úgyis szirup lesz belőle, nem? De! :) ) készítettem, valamint vajjal helyettesítettem a margarint.
Mivel nem lehet egyszerű bevásárló helyen normális rum ízű rumaromát kapni, ezért 2 db 30 ml-s aromát borítottam a fenti recept elegyébe. Ennek okán a vizet le kell redukálni 0,5 dl-re vagy akár el is lehet hagyni, ha még a melegítés előtt kerül a cukorra az esenc (eszencia).
A lényeg, hohy fél óra után már olyan "kemény " lett a süti, hogy nyugodtan lehetett csokival bevonni a felső részét. Majd a csoki megdermedése után jöhetett a másik oldal.
Mindent egybevetve: az első lépéstől a fogyasztásig 3 óra, ha eltelt. Délután, az iskolából hazajövők meg is mérkőztek a "sportszelettel", ami igazán finom volt! :)
2013.10.24. 14:23
Judit
Sziasztok!
Elolvastam a hozzászólásokat. Véleményem szerint a margarin a bűnös, ha nem szilárdul meg rendesen a massza.
Sütöttem a múltkor, amihez a recept olvasztott margarint írt. Mikróban felolvasztottam, majd ott \\\"felejtettem\\\" a pulton, mivel a fiamért kellett mennem. 1 óra múlva kettévált, de úgy, hogy az alján volt a víz, mondjuk 2/3 (!), a tetején meg valami sárga trutymó (1/3 rész), véletlenül sem vaj állagú izé. (Eddig is tudtam, hogy a margarin tartalmaz vizet, meg minden, de a látvány sokkoló volt.)
Aztán egyszer egy tortába csináltam krémet: amíg összekevertem a margarinnal a cukrot meg pudingot, addig egész jól nézett ki, aztán kiváltak belőle ilyen kis fehér pöttyök és szétesett az egész.
Tapasztalatom: Ha olyan krémet, masszát, bármit csinálsz, amiben vissza kellene szilárdulnia a vajnak (Sport szelet, raffaello, krémek), akkor inkább rendes vajjal dolgozz! A margarin mehet viszont olyan tésztába, amit utána meg kell sütni.
Esetleg próbáljd meg úgy, hogy kevesebb vizet adsz hozzá. Nekem a Ráma bejött, de kipróbálhatod Ligával, ahogy az eredeti recept ajánlja. Más ötletem nincs, mert nekem mindig jól sikerül úgy, ahogy le van írva.
2012.12.06. 12:49
Aliz
Kedves Betti!
Esetleg próbáljd meg úgy, hogy kevesebb vizet adsz hozzá. Nekem a Ráma bejött, de kipróbálhatod Ligával, ahogy az eredeti recept ajánlja. Más ötletem nincs, mert nekem mindig jól sikerül úgy, ahogy le van írva.
Szia Alíz!Én már háromszor csináltam meg ezt a sportszeletet,de sajnos egyszer sem sikerült rendesen.Hagytam egész éjjel a hűtőben pihenni de reggelre mindig enyhén folyós,ragacsos állaga lett.A lényeg hogy szeletelni nem tudom.Tudnál valami ötletet adni hogy hogyan lehetne ezt korrigálni?Válaszod előre is köszönöm!
2011.12.23. 22:53
Réka
Én is holland kakaóporral készítettem úgyhogy lehet a rum az oka, mert én bizony azzal a csavaros fajtával készítettem. Na majd legközelebb :)
Köszönöm a választ!
2011.12.23. 08:39
Aliz
Kedves Réka!
Nekem ízre is nagyon hasonlított. Én holland kakaóport használok általában, vagy a Lidl-ben veszek hasonlót. Annak szép sötét a színe, és jó az íze is. Még az sem mindegy, hogy a rumaroma milyen. Némelyiknek egyáltalán nincs jó rumos íze. Az régebbi "békebeli" kingston rumaroma volt az igazi, de azt már nem mindig kapni. Az új, csavaros kis műanyagban kaphatónak semmi jó rumíze nincs. Inkább arra gyanakszom, ha nem lett túl jó íze.:)
2011.12.20. 22:49
Réka
Kedves Alíz!
Ma én is elkészítettem ezt a csodát, bár kicsit izgultam, hogy milyen lesz az állaga. Egyenlőre a hűtőben pihenget éjszakára, de az előbb lestem meg és alig pár óra alatt sikerült neki egy egész kis tetszetős állagot elérnie, amit szeletelni simán lehet. :) Viszont eddig ízre nem igazán hasonlít a sportcsokiéhoz... én a kakaóporra gyanakszom.
Fruzsi!
A ligt margarin sok vizet tartalmaz, és nem is dermed meg keményre. Az biztos nem tett jót neki. Egyébként sem jó hozzá a kenhető vaj vagy margarin, csak a keményebbre szilárduló fajtája.
Megcsináltam a sportszeletet,az ízét harmadszorra sikerült eltalálni.Ráma margarint használtam,de lehet az volt a baj,hogy csak light-ot kaptam,és a végén kanalazni lehetett..:( Lehet,hogy tényleg a light margarin miatt nem szilárdult meg??
Marika!
Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, hogy jól sikerült. Úgy látszik a hosszabb állás jót tesz neki.:)
2011.03.14. 20:26
Marika63
Elkészítettem a sportszeletet!!!!! Nehezen szilárdult meg, (nagyon féltem, hogy nem is lesz jó), de harmadnapra olyan lett mintha vettem volna. A család kérésére most mindig kell itthon lenni SPORTSZELET-nek. Nagyon-nagyon finom. Köszönöm a receptet!!!!!!!!
2010.09.16. 21:38
Aliz
Ufokiki!
Az, hogy felforrt nem lenne baj, mert a 5. képen látszik, hogy az enyém is. Kicsit olvass vissza a hozzászólásokban, mert erről már volt szó. Igazán nem tudom, mert nekem jó lett, meg sokan írtak, hogy jól sikerült, de van akinek hasonló a problémája. A túlfőzés nem tesz jót neki, az biztos.
A darabszámot nem a gazdaságosság miatt kérdezem, hanem hogy egy 25 fős partira hányszoros mennyiséggel számoljak. :-) Ha többe is kerül, megéri otthon készíteni, mert nincs benne adalékanyag meg ilyesmik.....
Mondjuk én eleve szójatejjel tudom csak csinálni a gyerekek tejallergiája miatt, kíváncsi leszek, azzal milyen lesz.
2010.07.28. 21:10
Aliz
Szia Böbe!
Hogy a régihez vagy az újhoz hasonlít jobban, az attól is függ, hogy mennyire főzöd meg, illetve hogy mennyire találod el a főzési időt. Talán a kettő között van az állaga. Nem annyira puha, mint az új, de is nem annyira törékeny és kemény, mint a régi (mostanában, mert valamikor a régi sem volt olyan kemény, mint amilyeneket mostanában kapni).
Nem mértem le centivel. A legkisebb tepsimet béleltem ki sütőpapírral, aztán beleöntöttem a masszát, és még szűkítettem rajta, hogy ne legyen túl vékony. (Talán 20x20 cm körüli lehetett, ahogy a képen a kés méretét nézem, de ez csak nagyon körülbelül.) A darabszámra sem emlékszem. Ha ki akarod számolni, hogy mennyibe kerülne megvenni a kész csokit és megéri-e otthon készíteni, nem tudom, hogy megéri-e. Az ilyesmit az ember nem mindig a gazdaságosság miatt készít, hanem kiváncsiságból, meg a sikerélményért. (Én legalábbis így vagyok vele.):)
Ez a mennyiség kb. hányszor hány cm-s masszát ad és kb. hány db. régi sportszeletnyi méretűre vágható:
Állagra a régi fajtára vagy az új fajtára hasonlít inkább? Mert én az újat jobban szeretem, a régibe beletörik a fogam :-) Tehát mennyire puha?
Köszi a választ: Böbe
2010.05.31. 22:29
Aliz
Klaudia!
Köszönöm szépen a visszajelzést.:)
2010.05.31. 18:25
klaudia
köszönöm, a segitséget meg csináltam nagyon finom volt
2010.05.25. 09:22
Aliz
Anonymus!
Ne általánosíts, mert NEKED nem működik! Nekem tökéletes eredményt hozott , amint a mellékelt ábra is mutatja, és a hozzászólok is igazolták, hogy nem csak nekem működik.
2010.05.25. 09:15
Aliz
Klaudia!
Két részletben. Először bevonod a tetejét, beteszed a hűtőbe, ha megdermedt megfordítod, és az üres felét is bevonod.:)
2010.05.24. 09:50
klaudia
szia aliz segitsél már nekem hogy hogy lehet ugy be fedni a sport szeletet hogy az aljárol ne foljon le jo lenne ha segitenél mert meg szretenám csinálni köszike elöre is
2010.05.24. 09:49
klaudia
szia aliz segitsél már nekem hogy hogy lehet ugy be fedni a sport szeletet hogy az aljárol ne foljon le jo lenne ha segitenél mert meg szretenám csinálni köszike elöre is
A helyedben utána néznék ennek a receptnek,mert ebben a formájában nem működik:(
2010.05.19. 15:52
Aliz
Csoki!
A rumaroma kis műanyag flakonban kapható az élelmiszer boltokban. Van többféle is (császárkörte, vérnarancs, vanília, konyak, rum stb.) Ezeket eredetileg likőrök készítéséhez használták ( pl. cukorszirup + császárkörte aroma + alkohol = császárkörtelikőr). jól helyettesíti a sütikben az alkoholt, mert pl. a rum íze benne van, de alkohol nélkül.
Az egyik fajtája így néz ki.
2010.05.18. 21:18
csoki
Szia! Köszi a választ, még azt szeretném kérdezni, hogy kb hány ml az a rumaroma?
2010.05.03. 22:47
Aliz
Csoki!
A régebbi Sportszeleteknek egy kicsit más volt az állaga. A mostaniak puhábbak. Ízre hasonló. Én a régit jobban szerettem (lehet, hogy nosztalgiából).
A másik Sportszelet (itt az oldalamon) csak ízben hasonlít erre, ugyanis kekszmorzsa az alapja, ez meg tejporral készül. Ez ízben is és állagban is csokiszerűbb. Mondjuk, drágább is a tejpor miatt.:)
2010.05.01. 22:14
csoki
Az újfajta sportszeletek más ízűek mint a régiek? a másik sportszelet recepted olyan, mint a mostani?
2010.03.30. 10:53
böbi
Már 3-szor készítettem. Az első nem lett tökéletes, de a másik kettő már igen. Pont olyan, mint a régi sportcsokik. Köszi szépen, mint a többi fincsi receptet is.
Alíz! Megvártam a mát:) kitettem a hűtőből egy kevésbé fűtött szobába, mosmár teljesen jól formázható "fondant-állagot" kaptam:)) de NAGYON FINOM kanállal is:)) Mondom, nem adom fel, kicsit tovább főzöm legközelebb.
2010.03.20. 20:41
Aliz
Dati!
Várd meg vele a holnapot, mert a végleges állagát nekem is másnapra érte el!
2010.03.20. 19:56
Dati
Szia Mindenki!
Én is megcsináltam ma a Sportszeletet. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntöttem, próbáltam a hozzászólások alapján megtalálni az arany középutat.... csak félig sikerült:) A vastagsága jó lett, a sütőpapírt 4 pont kivételével le tudtam hámozni róla. Viszont nyúlik. Nem nagyon, de nem szilárd, ez biztos. Olyan keményebb gyurma-állaga lett., lehet hajlítgatni:) Az íze viszont nagyon ott van! Máskor is próbálkozom, kicsit tovább főzni.
Viki! A kávéba való krémpor nem jó. Nem tudom hol vettem, de valamelyik nagy üzletben. Tescó, Auchan, de legvalószínűbb, hogy a Metróban. Időnként látom a kisebbekben is, bár oda ritkán járok, így nem tudom, hogy most éppen hol kapható.:)
2010.03.18. 16:32
Viki
Szia Alíz!
Csak annyit kérdeznék, hogy melyik boltban vetted a tejport? Gondolom a kávéba való nem jó.
Köszi a választ! Ha kapok olyan tejport egyből elkészítem :)
Kati!
Én is kristálycukorral készítettem, látszik is a képen, csak az eredeti szövegen nem akartam változtatni, csak a megjegyzést írtam hozzá, na meg a képeket készítettem én.
Köszönöm a választ, biztosan a főzési idő volt a probléma, mert ahogyan a képet nézem, nekem annyira nem forrt, csak a széle gyöngyözött a szirupnak, 2-3 perc az megvolt, de nagyon kicsi lángon.A tejpor ugyan olyan volt mint a képen, nem is láttam még más fajtát. Az íze nagyon jó, megpróbálom máskor is.
Üdv: Anita
2010.02.16. 20:33
Aliz
Áthoztam ide Anita kérdését, mert itt hosszabban is lehet írni, és megmarad.
Anita: Szia Alíz! Kipróbáltam tegnap este a sport szeletet, most a hűtőben pihen. Nekem is nyúlós lett, nem lehet hogy nagy tepsibe raktam? Nagyon lapos az egész. Ha rákenem az olvasztott csokit, jobb lesz? Leht hogy ez most nagyon naiv kérdésKöszi:Ani
Anit!
Ma este újra elkészítettem a Sportszeletet, hogy tudjak válaszolni. Nekem elsőre sikerült és tökéletes állagú lett, de megpróbáltam elrontani.
Összekevertem a kakaóport és tejport, majd kettéválasztottam. A szirupot felmelegítettem, de csak alig kezdett gyöngyözni, amikor a felét hozzákevertem az egyik tejporhoz, a másik felét meg még 3-4 percig főztem. Ezt a tejpor mási k feléhez kevertem. Amelyiket alig főztem, az fényes maradt és kissé nyúlósabb, de amikor már majdnem teljesen kihűlt, egész jól megkeményedett. A másik szinte azonnal összeállt, matt lett, kemény és törékeny. Pont olyan, mint amikor a csokit túlmelegítjük és nem folyós lesz, hanem összeáll. Ehhez egy kis vizet kevertem és alacsonyabb hőmérsékleten újra felmelegítettem. Hozzákevertem a másikat, és így végül megmentettem, mert kiöntöttem a tepsibe és már látom, hogy jó lesz.
A tanulság ebből, hogy ha nem főzöd elég ideig, akkor nyúlósabb lesz, ha túlfőzöd, akkor törékeny és kemény. Na, az arany középutat kell megtalálni.:) Mázlim van, mert én elsőre eltaláltam.
A csoki vastagságát úgy tudod szabályozni, hogy a tepsibe tett sütőpapírt szűkíted. Kiöntöd a masszát, majd akkorára szűkíted a papírt, amilyen vastagra akarod készíteni. A tepsi üres részét valamivel ki kell tömni.
A csokimáz valamennyit szilárdít rajta, de pont az sportcsokis állaga nem lesz meg, ha a közepe nyúlós. (Egyébként nekem a nyúlós sem lett igazán nyúlós, de nem olyan szilárd, mint a másik.) Milyen tejport használtál? A kávékrémpor nem igazán jó hozzá.
Ennél többet már nem tudok segíteni.:(<
2010.02.14. 22:44
Aliz
MSE!
Én is csak egy kicsit főztem tovább, nem tudom miért lett nyúlós.:(
2010.02.14. 12:31
MSE
Szia!
Amikor elkezdett bugyogni egy kicsit, utána 1-2 percig főztem csak. Lehet hogy tovább kellett volna?
2010.02.13. 22:48
Aliz
MSE!
Ha pontosan mérted, és a leírás szerint készítetted, akkor csak a főzéssel lehetett gond. Mennyi ideig főzted? Ha nyúlik, azon nem segít a fagyasztás. Én még csak a hűtőbe se tettem be, a konyhapulton hagytam, és reggel már pont olyan lett az állaga, mint a Sportszeletnek.
2010.02.13. 13:45
MSE
Szia!
Kipróbáltam én is ezt a sport szeletet. Nagyon finom is lett, tényleg olyan mint az igazi, csak sajnos az enyémet kanállal kellett megenni. Mi lehetett a baj? Mindent ugyanúgy csináltam, ahogy le van írva. Sőt egy éjszakát állt a hűtőben és amikor az alufóliát le akartam szedni róla, sajnos egyáltalán nem jött le. Úgy nyúlt mint a méz. Esetleg fagyóba kellene tenni? És nem alufóliára, hanem inkább sütőpapírra kiönteni?
Nagyon klassz ez a Sportszelet. Biztos, hogy kipróbálom. Én a krémes változatot szoktam sütni. A kekszeset nem mertem kipróbálni, mert túl töménynek tünt. De ez nyerőnek tűnik. Köszi a receptet.
Üdv!
Gondolom, ennyi év alatt mindenki kiókumlálta, hogyan is kerülje el a nyúlós-ragadós állapotot.
Én csak mostanában találtam meg ezt az oldalt, illetve csináltam meg a "sportszeletet".
Kristálycukorral (minek többet fizetni a porcukrért, ha úgyis szirup lesz belőle, nem? De! :) ) készítettem, valamint vajjal helyettesítettem a margarint.
Mivel nem lehet egyszerű bevásárló helyen normális rum ízű rumaromát kapni, ezért 2 db 30 ml-s aromát borítottam a fenti recept elegyébe. Ennek okán a vizet le kell redukálni 0,5 dl-re vagy akár el is lehet hagyni, ha még a melegítés előtt kerül a cukorra az esenc (eszencia).
A lényeg, hohy fél óra után már olyan "kemény " lett a süti, hogy nyugodtan lehetett csokival bevonni a felső részét. Majd a csoki megdermedése után jöhetett a másik oldal.
Mindent egybevetve: az első lépéstől a fogyasztásig 3 óra, ha eltelt. Délután, az iskolából hazajövők meg is mérkőztek a "sportszelettel", ami igazán finom volt! :)