| A Sült túrógombóctól csak annyiban tér el a recept, hogy a gombócba kockára vágott almát és kevesebb zsemlét kevertem, a tejfölös szószba, meg a karamellás pirított morzsába fahéjat szórtam. Nagyon finom lett. Az újabb próba majd az eperszezon idejére várható.:)
Sült almás túrógombóc
Hozzávalók a gombóchoz:
½ kg túró
10 dkg cukor
1 tojás
2 zsömle
1 cs. vaníliás cukor
2 db nagyobb, édes alma
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
tej
Öntet:
2-3 dl tejföl
3 ek. cukor
1 tojás
fahéj
Tetejére:
zsemlemorzsa
vaj
cukor
fahéj
vaj vagy margarin a jénaihoz
1 db egészen szikkadt zsömlét annyi tejben áztatok meg, amennyit felszív, a másikból meg morzsát készítek. (Erre nagyon megfelelő az aprítógép, ha nincs, le lehet reszelni, de zsemlemorzsát is használhatunk. A készen vett zsemlemorzsába mindenféle kenyeret beledarálnak, nem egészen olyan, mintha tényleg csak zsömléből készítenék.) Az áztatott zsömlét kicsavarom, összekeverem a túróval, a tojással, a morzsával, a csipetnyi sóval, és a kockára vágott almával. Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a tejföl, tojás, cukor, fahéj keverékével és 200 °C-os sütőben megsütöm.
Közben egy serpenyőben vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Fahéjjal ízesítem. Ezt rászórom a tetejére.
Megjegyzés: ha csak friss zsömlénk van, tegyük a mikróba, a 2 db-ot kb. 1 percre, mire kihűl már olyan lesz, minta legalább 3 napos lenne.
(A képek egy részét a Sült túrógombóc receptjéből vettem át.)
| |
Szilvi!
Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett.:)