|
Hajnalka kérdezte tőlem, hogy ezt a fajta kenyeret friss élesztővel is el lehet-e készíteni. Éppen volt egy ilyen kész receptem, amit még tavaly készítettem, miután Gesztenye blogjában megláttam. Még akkor kipróbáltam, de még nem került fel az oldalra. Annyira jól sikerült ez is, és olyan finom lett, hogy most felteszem, hátha az új látogatók közül is kedvet kap hozzá valaki. Az első kenyér szárított élesztővel készült.
Dagasztásmentes kenyér 2.
Hozzávalók:
3 csésze liszt (2,5 dl-es a csésze)
1 teáskanál só
1 dkg élesztő
1,5 csésze víz
Az élesztőt kevés vízben feloldom, a lisztet egy keverőtálba szórom. Az élesztőt, a sót és a vizet is hozzáöntöm és galuska állagú tésztává dolgozom össze, de csak annyira, hogy éppen összeálljon. Nem kell kidolgozni! Lefedem az edény, és egy fél napra magára hagyom. Ha hosszabb ideig pihen, az sem árt neki. Belisztezett deszkára borítom. A tetejét is jól belisztezem és áthajtogatom. A tálat, amiben összekevertem a tésztát, lefedem és hagyom fél órát pihenni. Közben a sütőt 250 °C-ra felmelegítem és egy jénait, aminek fedele is van, előmelegítek a sütőben. A fél óra letelte után beleteszem a tésztát a jénaiba, ráteszem a fedelét és 30 percig sütöm. Ekkor leveszem róla a tetőt és még visszateszem 20 percre, a hőmérsékletet is visszaveszem 220 °C-ra. Pont olyan finom, mint amilyen szép.
|
Alízkám!
Adagasztásmentes kenyér 2 recept alapján már az egész családom, baráti köröm az egész ország területén süti a fincsi kenyeret és áldja nevedet érte. Köszönjük!