|
Somlói galuska
Hozzávalók:
A piskótához:
8 db tojás
20 dkg liszt
20 dkg cukor
5 dkg darált dió
1 evőkanál kakaó
A krémhez:
4 tojássárgája
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
1 liter tej
1 evőkanál kakaó
10 dkg dió
Az öntethez:
0,5 dl rum (vagy 1 rumaroma)
1,5 dl víz
2-3 evőkanál cukor
A csokoládé öntethez:
1 tojás
2 dl tej
2 púpos evőkanál kakaópor
3 púpos evőkanál cukor
5 dkg vaj
5 dkg keserűcsoki
habtejszín
A tojások sárgáját elektromos habverővel fehéredésig keverem a cukorral. Apránként hozzáadom a lisztet, és lazán beleforgatom a tojások fehérjét.
Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelek, és a piskóta harmadát a tepsi harmadába simítom. A maradék egyik felébe belekeverem a darált diót, a másikba a kakaóport, amit 1-2 evőkanál vízzel elkeverek. Ezeket is a tepsibe simítom és 180 °C-os sütőben megsütöm.
Amíg a piskóta sül, elkészítem a krémet. A pudingport a tojások sárgájával és egy kevés tejjel elkeverem. Közben a tejet felforralom a cukorral, hozzáöntöm a pudingos tejet és kevergetve sűrűre főzöm.
A tűzről levéve ezt is 3 részre osztom. Az első harmadába vaníliás cukrot keverek, a másodikba darált diót és a fele megmosott mazsolát. A maradékba szórom a kakaóport, és belekeverem a maradék mazsolát.
Az öntethez a rumot vagy a rumaromát a cukorral együtt a vízhez adom, és addig kevergetem, míg a cukor teljesen feloldódik.
Egy mélyebb tálba rétegezem a 3 féle piskótát a 3 féle krémmel, miközben locsolgatom a rumos (vagy rumaromás öntettel.) Fóliával lefedve tálalásig a hűtőbe teszem. Általában előző nap készítem el.
A csoki öntethez a tojást, a cukrot és a kakaóport összekeverem és hozzáöntöm a tejet. A vajat is hozzáadva sűrűre főzöm, majd annyi tejszínnel hígítom, hogy mártás sűrűségű legyen.
Tálaláskor kanállal galuskákat szaggatok a piskótából, csoki öntettel meglocsolom és tejszínhabbal díszítem.
Megjegyzés: mivel a társaságban voltak, akik még kocsiba ültek, így két edényben készítettem el, az egyikhez rumos öntetet, a másikhoz rumaromás öntetet használtam a piskóták locsolására.
Forrás: kis változtatással az Ildike oldalán lévő recept szerint készítettem
| |
Kedves Alíz.
Elészítettem a somlói galuskát most gyereknapra. Nagyon finom. Nekem egyedül a diós krémmel volt gondom, ugyanis, miután elészítettem a krémet, háromfelé osztottam, összekevertem a különböző hozzávalókat, (ezt még forrón) a diós nem dermedt meg, hanem ha lehet mégy folyósabb lett. Én ebben kérek segítséget, hogy miért. Egyébként ráöntötten a piskótára, és mára megdermedt. A piskóta helyett én egy olajos változatot csináltam meg. Egyébként nagyon finom, macerás, de megéri.