|
Eperhabos torta
Piskótához:
-
4 tojás
-
2 evőkanál liszt
-
2 evőkanál kakaópor
-
4 evőkanál cukor
Hablaphoz:
-
4 tojásfehérje
-
4 púpos evőkanál cukor
-
1 cs. vaníliás cukor
-
1 evőkanál étkezési keményítő
Krémhez:
-
25 dkg mascarpone
-
40 dkg fagyasztott eper
-
15-20 dkg porcukor
-
6 lap zselatin
-
4 dl tejszín
A piskótához egy elektromos habverővel felverem a tojások fehérjét a cukorral, majd egy kézi habverővel óvatosan beleforgatom a tojások sárgáját, a kakaópor és a liszt keverékét. Egy nagyobb kerek tortaforma alját kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, és 180 °C-os sütőben megsütöm.
A hablaphoz a tojásfehérjét felverem a cukorral, hozzáadom a vaníliás cukrot és az étkezési keményítőt, majd egy sütőpapírral akkora kört rajzolok, mint a tortaforma és a papír másik oldalára vastagon rákenem a habot. 150 °C-os sütőben legalább fél óráig sütöm, majd hagyom egy kicsit száradni. A külseje ropogós lesz, de a belseje puha, kicsit szivacsos állagú.
A krémhez a mascarponet összekeverem a porcukorral, és hozzákeverem az epret, amit még fagyos állapotban összeturmixolok, így nem lesz teljesen pépes, inkább egy kicsit szemcsés, olyan mint egy olvadóban lévő fagyi.
A zselatinlapokat vízben áztatom, míg megpuhulnak, majd leszűröm és a mikróban felolvasztom, de csak addig, míg folyós lesz. Nem forralom! Kicsit hagyom hűlni. Közben felverem a tejszínt (ha biztosra akarok menni, akkor Hulalát használok, ha igazi tejszínt veszek, akkor nagyon lehűtöm, sőt még a mélyhűtőbe is beteszem egy kis időre a felverés előtt, különben nem biztos, hogy sikerül habbá verni). A zselatint a tejszínhez keverem, mert az eper még annyira hideg, hogy a zselatin azonnal megkötne, és nem lehetne csomómentesre keverni. A tejszínt az eperbe lazán beleforgatom.
A piskótát kettévágom, az egyik lapot visszateszem a formába, a krém felét belesimítom, erre teszem a hablapot, erre a krém másik felét. Az egész tortát vékonyan megkenem a krémmel, majd pillecukorból készített, kinyújtott lappal bevonom, és díszítem.
| |
Kedves Aliz,
Én elkészítettem - egy kis segítséggel (Párom) - ezt a csodálatos tortát Párom édeanyukájáék házassági évfordulójára. Bár az egész torta mennyei volt, nekem valahogy a "marcipánutánzatos" pillecukros művelet nem jött össze. Vagy túl sok vagy kevés volt a porcukor a pilléhez és csak nem akart semmi árom összeállni vagy ha összeáőllt, akkor meg túl kemény lett és szépen ráhajtogatni a tortára se tudta úgy, hogy ne kellett volna valahol begyűrni vagy kiszedni belőle.
Mindettől függetlenül azt hiszem ez csak a kezdőségemnek szólt, mivel például az epret pl. nem botmixerrel zúztuk, hanem rendes robotgéppel, így az is kissé folyós lett, de azt gondolom, hogy ez emiatt lehetett. A pillemázas pedig még gyakorolni kell.
A sikerünk után "Anyósom" elkészítette az ő anyósának szülinapjára, neki már jobban sikerült, igaz rózsaszín pille híján olyan hupikék törpikés árnyalatú lett,de még mindig ugyanolyan finom, mint az első alkalommal
Köszönöm ezt a sok-sok csodás receptet és az "erőfeszítést" ( bár gondolom Neked ez szenvefdély és öröm) a részletfotókról és a belefektetett energiáról. Kezdő főzőcskés révén rengeteg hasznosat tanultam - és tanulok még most is Tőled!
Üdvözlettel,
Melinda