|
Fehércsoki-mousse csokiroppanccsal
Hozzávalók:
-
9 dkg fehér csokoládé
-
2 tojásfehérje
-
1,5 evőkanál porcukor
-
2 dl tejszín
A csokiroppancshoz:
-
3 dkg vaj
-
1 ½ evőkanál glükóz-vagy kukoricaszirup (mézzel helyettesítettem)
-
2 evőkanál liszt
-
1 evőkanál kakaópor
A csokiroppancshoz a vajat a mézzel lassú tűzön addig hevítem, míg a vaj elolvad. Hozzáadom a lisztet és a kakaóport. Jól elkeverem és félreteszem hűlni. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és a masszából evőkanálnyi adagokat kenek szét a papíron, kb. 7 cm-es átmérőjű körben. 8-10 percig sütöm a 160 °C-ra előmelegített sütőben. Hagyom hűlni.
A csokit a mikróban (vagy a gőz fölött) felolvasztom. A tojásfehérjéket felverem a cukorral, és óvatosan összeforgatom az olvadt csokival. Ettől a hab nagy része összeesik, a csoki meg elkezd szilárdulni, de a felvert tejszínt is lazán beleforgatom, és könnyű, habos masszát kapok. Legalább 2 órára a hűtőbe rakom.
Tálaláskor a csokimousse-t a roppancsokkal szendvicsszerűen egy tálra halmozom.
Megjegyzés: ezt a receptet a Paprika Magazinban találtam. Nem tudom hány személyre gondoltak a recept írásakor, de a roppancsok nincsenek arányban a krém mennyiségével, így még egy adagot kellett készítem belőle. Ez egy igazi desszert, és ugyan a mennyiség nem tűnik soknak, de látványban meg ízben is méltó befejezése egy többfogásos ebédnek. A leírásban az eredeti mennyiségek szerepelnek!
| |
Szia!
Nem 4, hanem 7 cm átmérű körökben kentem szét, és nem kávéskanálnyit, hanem evőkanálnyit. Nekem nem morzsolódott, kissé lyukacsos lett a sülés után, de szépen le lehet venni a papírról. Egy adaghoz én 3 roppancsot használtam és közé jó sok krémet, így egy normális adagnyi desszert lett belőle. Nem értem miért apróztad el. Valószínű, hogy túl vékonyra kented szét a masszát, azért morzsolódott.:(