|
Témaindító hozzászólás
|
2007.11.06. 23:07 - |
Receptekről, főzésről, sütésről... |
[46-27] [26-7] [6-1]
Kedves Skeeper!
Ha egy Meleg burgonyasalátát
adsz hozzá, akkor nem csak köret lesz a csirkéhez, hanem saláta sem kell külön. És nagyon finom. Ha már csirke az egyik hús, a másiknak sertést javaslok, mégpedig a másik kedvencet, a Tepsis diós húst.
Nagyon egyszerű, mert csak a diós szószt kell összekeverni, tepsibe fektetni a hússzeleteket, rákenni és megsütni. Nagyon különleges, ez is sikeres volt minden vendégünknél. Az őzgerinces csirkét előtte meg lehet sütni, mert úgyis jobban lehet szeletelni, ha pihen egy kicsit, és utána azonnal be lehet tenni a sütőbe.
Köretnek még a
Resztelt krumpli - ajánlom,
mert ennél egyszerűbb nincs. A krumplit héjában jó előre meg lehet főzni, úgyis teljesen ki kell hűlnie, csak egy jó teflon serpenyő kell hozzá, mert úgy finom, ha jól lepirul.
Előételnek, mivel a sütő foglalt, valami hideg salátát adnék, pl. a csirkés tésztasalátát, de több is van a hidegkonyhás ételek között. Ezt kiadagolva tálkában, fagylalt kehelyben, szép pohárban szoktam adni, salátalevéllel, és egyebekkel díszítve. Ezt előző nap kell elkészíteni, hogy az ízek jól összeérjenek. Sokszor karácsonykor is ilyesmi előételt adok, ha sok a sütnivaló. Persze, akkor, szoktam előtte leveles tésztából sütni hozzá tálkát, hogy még ünnepélyesebb legyen.
Csirkés tésztasaláta (Ricsi kedvence)
Desszertnek mi más ajánlanék, mint a nagy-nagy kedvencemet, a Verdens bestét.
Verdens beste
Ekkora társaságnak dupla adagot kell sütni, így két nagytepsi nagyságú lapból áll. Hogy egyszerűbb legyen, és gyorsabb, Aranka vaníliás krémporból készíteném a tölteléket, mert azzal is tökéletes. A szeletelt mandulát sokszor kihagyom belőle, mert nincs mindig itthon. A látszat ellenér nagyon gyors süti, és még nem volt vendég, aki ne lett volna oda érte, ha elég édesszájú.
Jó készülődést!
Üdv.
Aliz |
Ági!
Lefagyasztom, ha csak 1-2 plusz marad.Sütök pl. ilyet.
. Diós csokoládészelet
A lefagyasztott tojásfehérjéket nagyon jól fel lehet használni pl. akkor, ha sütsz valamilyen habos tetejű sütit (Rákóczi- vagy Habos túróst, vagy Máglyarakást). Ilyenkor a megadott mennyiséghez még adok plusz tojásfehérjéket, így szép magas lesz. Kettesével fagyasztom le, így könnyebb adagolni. Szoktam még szaporítani vele a tojást panírozáshoz, de a húsgombócot vagy a fasírtot is nagyon jól összetartja a csak fehérje is. Piskótát is lehet úgy sütni, hogy 3-4egész tojás és 2-3 tojásfehérje, de vannak csak fehérjéből készített piskóták is. Habcsókot is lehet készíteni pl. kókuszosat és még sok mást is. Most hirtelen ennyi jutott az eszembe.:) |
Kedves Alíz !
Semmi gond, megoldottam a problámát ! Sütöttem egy nagyobb tebsiben egy szép magas piskótát és ahogyan javaslod is, kistányér segítségével köröket vágtam ki belőle, de előbb még egy pogácsaszaggatóval kimértem, hogy milyen vastag kört lyukasszak ki a közepén, amin a baba még éppen átfért. 5 emeletes lett, és még piskótám is maradt, amit eltettem a hűtóbe és pár nap múlva somlóinak felhasználtam !
Köszi a segítséged azért, és legközelebb amoda írok majd !
Minden jót kívánok: Erika az ercsihamiról !
UI: Ha nem bánod küldök egy fényképet is !
|
Kedves Erika!
Nagyon sajnálom, hogy csak most olvastam el a kérdésedet. Ha sürgős választ kérsz, akkor legközelebb a chat-ben írj, legalább annyit, hogy kérdeztél a fórumban, mert az chatet mindig látom, de ide csak akkor jövök, ha kapok értesítést. A hétvégén nem volt sok időm, így meg se néztem a postafiókomat.
Gondolom, megoldódott a piskótakérdés. Sajnálom, hogy nem kaptál időben választ. Egyébként a jénaiban is megsül, sőt úgy is lehet barbitortát építeni, ha lapban sütöd meg a piskótát és különböző nagyságú körökre vágod, és így áépíted fel a krémmel a szoknyát. A krémmel jól el lehet tüntetni a épcsőzetes formát, persze a legegyszerűbb, ha eleve olyan formában sütöd, amin már nem kell sokat változtatni.
Remélem jól sikerült..:)Üdv.
Aliz |
Kedves Alíz !
Sürgős segítésges kérek, mert holnap a barbi-torta alapját, tésztáját meg kéne sütnöm, de nem tudom, hogy mibe. Kaptam egy szilikonos kuglófformát, de az nem lesz elég magas, és ezért csak a barbi baba térdéig érne a piskótám. Van viszont egy kúp formájú IKEA-s, nagy salátástálam, ami viszont hőálló üvegből (olyasmi mint a jénai) van. Az a kérdésem, hogy vajon jénaiba megsül-e a piskóta ?
Segítségedet előre is köszönöm !
Üdvözlettel : Erika |
Kedves Gyöngyi!
A fórró sütőbe helyezés azt jelenti, hogy a sütőt elő kell melegíteni arra a hőfokra, amennyi meg van adva a receptben, és csak akkor betenni a tepsit, ha már elérte ezt a hőfokot. Van olyan étel is, amit be lehet tenni akkor is, amikor bekapcsolod a sütőt, de ha külön írja a recept, hogy forró sütőbe kell tenni, annak oka van, érdemes betartani.
A legegyszerűbb és leggyorsabb piskóta készítését ennél a receptnél részletesen leírtam, lefényképeztem. Nagymamám szokta így készíteni és énis, ha kevés az időm.
Talán még ennél is gyorsabb és teljesen kezdőknek is sikerül (általános iskolában tanulták a gyerekek Skandináviában).
Egy pohárba beleütöm a tojásokat (4 db kb. 2 dl), majd ugyanannyi cukrot és lisztet is kimérek. A lisztben elkeverek 1 cs. sütőport, majd az egészet egy elektromos habverűvel jól összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába öntöm és 180 °C-ra előmelegített sütöbe teszem és megsütöm.
Szia. Alit
|
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy mit jelent a "fórró sűtő" -be helyezés? Méfgis hány fokos a sűtő ilyenkor?
Most kezdtem el sütögetni, és nem minden világos számomra.
A másik kérdésem, hogy tud valaki egyszerü piskóta tészta receptet? Olyan hagyományos piskóta tésztára gondolok.
Állítólag nagyon egyszerű az elkészítése.
Nagyon köszönöm.
Gyöngyi |
Kamonda!
Köszönöm szépen a recepteket., mindkettő nagyon jól hagzik.:) |
Mézes keksz:
Nagyon finom, épp a napokban készítettünk egy adagot belőle!
- 25 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 6 ek. méz
- 3 kk. mézes fűszerkeverék
- 1 kk. narancshéj
Ezeket felolvasztani egy lábasban, és kihűteni. Ha kihűlt, hozzákeverni:
- 2 tojást
- 40 dkg liszt
- 2 kk. szódapor
- só
Jól ki kell kikeverni, és összegyúrni a masszát. Ha ragadna, még egy kis lisztet teszünk hozzá, de ne legyen kemény a tészta!
1 napig hűtőbe rakjuk, majd másnap, kinyújtjuk, kiszaggatjuk különböző figurákkal.
Nagyon hamar megsül!
|
Sült banán:
- 2 érett banán
- 1 tábla étcsokoládé
- pár dkg vaj
- főzőtejszín
- méz
- durvára tört, sótlan mogyoró
Elkészítés:
A banánt hosszában félbevágjuk, és 180 fokon addig sütjük, amíg a héja egészen meg nem feketedik (kb. 12 perc). Közben a csokit megolvasztjuk, hozzáadunk pici vajat, mézet és tejszínt. Folyékony állagúra kevergetjük.
A csokis masszát a sütőből kivett banánokra csurgatjuk, és megszórjuk tört mogyoróval.
Megjegyzés:
Én mézet nem tettem bele, de így is nagyon finom volt! A legjobb frissen!
|
Kedves Kamonda!
Köszönöm szépen a recepteket. A zsemlefánkot már készítettem, de kiflikarikákból, és nagyon.nagyon régen. Köszönöm, hogy eszembe juttattad, mert nekem is nagyon ízlik.:) |
Eredeti tiramisu recept:
Hozzávalók:
4 nagyon friss tojás,
3 cs.vaníliás cukor,
3 ek.k.cukor,
50 dkg mascarpone (natúr tjszínes krémsajt),
1-2 evőkanál martini vagy konyak,
kb.40 db babapiskóta,
a piskóta áztatásához:3 dl erős feketekávé,
7-8 evőkanál kristálycukor,egy kupica konyak.
a tetejére:2-3 ek.cukrozatlan kakaópor.
Elkészítés:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk.Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük.A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük.A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk,majd amikor megszívta magát,kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk.A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk.A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb.fél órá át állni hagyjuk.
Tanácsok:
Fontos,hogy a sajtkrém hideg legyen,csak így lesz kemény a krém.(Ha mégis lágyra sikerülne,akkor egy evőkanálnyi zselatint oldjunk fel egy deci vízben és keverjük a krémhez.)
Magában is tálalhatjuk,de adhatunk mellé vaníliasodót vagy gyümölcssalátát is.
A rumot rumaromával is helyettesíthetjük. |
Szia Alíz! Nem tudom ismered-e a Zsemlefánkot!? Mi nagyon szeretjük, ezért szeretném megosztani veled a receptjét, hátha kedvet kapsz hozzá.
Zsemlefánk:
- 4 zsemle
- 2 dl tej
- 4 evőkanál cukor
3 tojás
- 4-5 evőkanál liszt
A sütéshez:
- olaj
Elkészítés:
A zsemléket ujjnyi vastagságúra szeleteljük A tejben elkeverjük a cukrot. A tojásokat alaposan felverjük. A zsemleszeleteket belemártjuk a cukros tejbe. Megforgatjuk a lisztben és a felvert tojásokban. A zsiradékot közepes forróságúra hevítjük, s a szeleteket és szép pirosra sütjük benne. Fahéjas porcukorral tálalom! Isteni finom!
|
Kedves Kriszti!
Köszönöm szépen.:)
Már régen készítettem karamellt, de nekem általában jól szokott sikerülni az a fajta, amelyikkel a Mikrós túrótortát vontam be, mert ez eredetileg cukorka recept. Attól függ, hogy milyen kemény lesz, hogy meddig főzöd. Írtam is a receptben, hogy próbálgatni kell. Hideg vízbe kell csöppenteni egy kicsit és megnézni, hogy nyúlik-e. Ha igen, akkor nem jó, mert a végeredmény is kemény és ragadós lesz. Olyan legyen, hogy inkább kicsit törjön, semmiképpen ne ragadjon. Ezt inkább tapasztalni kell, azért kell gyakran vízbe csöppenteni, mert minden a főzési időn múlik.Laposabb edényben, pl. teflonos serpenyőben, palacsintasütőben szoktam készíteni, mert gyorsabban megfő, ugyanis elég sokáig tart, míg eléri a jó állagot, közepes lángon. Jó próbálkozást!:) |
Kedves Alíz!
Ritkán fórumozok, de a receptjeidet nagyon szeretem, az meg külön csoda, hogy képek is vannak hozzá. Az egyetlen oldal a neten, aminek a receptjeivel főzés terén sosem volt még negatív tapasztalatom. A sütés más, de ott egyértelműen a tűzhelyem a ludas. (Éget, mint a rossznyavalya.)
Párom valami netről vett recepttel próbált karamellát csinálni (olyat szeretett volna, mint a Krowka), ehhez képest valami igen jó ízű, de kőkemény cucc lett a végeredmény. Van esetleg valami recepted vagy ötleted?
Ezúton is köszönöm, hogy létrehoztad ezt az oldalt. Nagyon nagy segítség. :-)
Kriszti |
Kata kérdését a chat-ből áthoztam ide:
Kata57: Szia Alíz! Egy jó piskóta alap receptre lenne szükségem, kérlek, ha tudsz, küldjél már nekem (soha nem sikerül, olyan béna vagyok). Köszönöm. Kata
Kedves Kata!
Én általában úgy szoktam készíteni, mint ahogy a nagymamám. Amennyi tojás, annyi evőkanál cukor és púposabb evőkanál liszt. Először a tojások fehérjét felverem elektromos habverővel. Amikor már keményedik, egyenként beleverem a kristálycukrot. Ha már jó kemény, egy kézi habverővel óvatosan belekeverem a tojások sárgáját és a lisztet is, de nem öntöm bele egyszerre, hanem 2 kanalanként. Úgy keverem, hogy körben a széléről a közepe felé óvatosan beleforgatom a lisztet.. Ha már elkeveredett, tovább nem töröm a habot. A tojások sárgája és a liszt után is jó habosnak kell maradnia. A tortaformának csak az alját sütőpapírozom ki, az oldalát nem és nem is vajazom, majd beleöntöm a masszát és egy kicsit a közepéről a széle felé, az edény falára is kicsit (1-2 cm) felhúzom a tésztát, hogy ne púposodjon fel a közepe sülés közben. Kb. 170 °C-os sütőben sütöm. Hogy hány percig, az attól függ, hogy milyen vastag a piskóta, lapban vagy magasabb formában sül. Az illata és a színe többet mond. Ha már úgy gondolod, hogy jó, a tetejét meg kell tapogatni, ha már nem érzed szivacsosnak, akkor biztos jó. Vagy hagyd egy kicsit a kinyitott sütőben (tortaformában sült piskótára vonatkozik), vagy vedd ki és tedd egy rácsra fejjel lefelé. Ha már hűlt egy kicsit egy késsel vágd körbe a tortakarika mentén és vedd le róla a papírt.
Ha eddig mindig sikertelen voltál a piskótasütésben, akkor van egy olyan módszer, amivel nem lehet elrontani. Még a gyerekeknek tanították a suliban (Norvégiában) és néha én is alkalmazom. Nem véletlenül egyszerű a módszer, ha a kisiskolások tanulták.:)
Üss 4 tojást egy pohárba, majd egy ugyanolyan pohárba ugyanannyi lisztet, meg ugyanannyi cukrot. Öntsd a lisztet és a cukrot egy keverőtálba, adj hozzá egy csomag sütőport, keverd el, majd add hozzá a tojásokat és elektromos habverővel keverd el jó alaposan! Úgy kell sütni, mint a másik piskótát. Nagyjából 4 tojás=2 dl (Persze nem túl kicsi tojásokból.)
Ha kakaós piskótát sütsz, a kakaót mindig ugyanannyi liszt helyett kell beletenni.
Van, aki a tojássárgáját keveri habosra a cukorral, majd hozzákeveri a habot, nekem azzal sem lett jobb az eredmény, ellenben az egész tojásokat is kemény habosra lehet verni a cukorral, csak egy kicsit több idő kell hozzá és csak a lisztet kell fakanállal vagy kézi habverővel óvatosan beleforgatni. Ez akkor jöhet jól, ha véletlenül tojássárgája megy a fehérjébe, és nem tudjuk kiszedni belőle, így meg nem lesz kemény a hab.
Jó próbálgatás!:) |
Sza Husi!
Köszönöm szépen.:)
Én sem pontosan 24 cm-es formában készítettem, ugyanis szív alakú volt, és csak saccoltam a 24 cm-est, de ha egy kicsit növeled a mennyiségeket, akkor biztos jó lesz. Én kb. ennyivel módosítanám:
Piskótához:
3 nagy tojás 4 tojás
2 púpos ek liszt 3 ek liszt
1 púpos ek. kakaópor 1 púpos ek. kakópor
3 ek. cukor 4 ek. cukor
Krémhez:
2 db citrom
1 cs. tejszínes pudingpor + 1 púos ek, étkezési keményítő vagy liszt
3 dl tej 4 dl tej
15 dkg Ráma 20 dkg Ráma
10 dkg porcukor 13 dkg porcukor |
Szía Alíz! Két hete regisztráltam az oldaladra azota mindig itt logok és új recepteket keresek már egy párat meg is csináltam. Tudni kell 23 éves vagyok most tanulok főzni sütni a te recept leírásaid alapján és a képek segítségével eddig nagyon jól megy ! Most a citrom totrát szeretném megsütni , de csak 26cm-es torta formám az alapanyagok 24cm-hez vannak leírva. Kérdésem : mennyivel növeljem az adagokat a 26cm-es formához? Válaszodat előre is köszönöm. Gratulálok az oldalhoz.
|
Kedves Timi!
Köszönöm szépen a visszajelzést. Örülök, hogy sikerülnek a receptjeim. A kenyér alá bőven kell lisztet szórni, akkor nem ragad, de a sütőpapír a legbiztosabb módszer.
További sikeres sütés-főzést kívánok.!:)
Aliz. |
Elnezest kerek!
Sajnos most vettem eszre, hogy elirtam egy szot az elozo levelemben. Belevertem az bekevertem (akart lenni) .
Timi |
[46-27] [26-7] [6-1]
| |